EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

"Енергийни" граждани ще произвеждат енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Енергийни" граждани ще произвеждат енергия

mail13:11 | 07.06.2017прегледи 886 коментарикоментари 0


Форум „Енергийни граждани в Европа – къде сме ние?“ се проведе в Дома на Европа в София с участието на представители на Грийнпийс България, МРРБ, Българска соларна асоциация и др.

Изпълнителната власт, бизнеса и неправителствения сектор се обединиха около идеята, че е нужна промяна.

Потреблението на енергия расте и за да има устойчиво развитие, е необходимо подобряване на енергийната ефективност, изтъкна зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова. От друга страна, трябва да се развиват и ВЕИ-източници, а не да се разчита единствено на фосилни горива. Крумова припомни, че трите най-големи потребители на енергия са транспорт, промишленост и домакинства. В България почти 38% от енергията отиват за сгради, използвани за жилищни нужди или в сферата на услугите. Анализът на крайното потребление на енергия в ЕС показва, че основните три консуматора са транспортът, промишлеността и домакинстват. Домакинствата на европейско ниво употребяват 24.8% от произвежданата енергия. Близо 40% от енергията в Европа се изразходва в сгради, независимо дали те са промишлени или жилищни. Ето защо програмата за енергийна ефективност е от съществено значение.

Ново: Саниране на еднофамилни жилищни сгради и студентски общежития чрез нисколихвено кредитиране са сред част от инвестиционните направления за подкрепа чрез финансови инструменти в рамките на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Мярката цели внедряването на мерки за енергийна ефективност в частни еднофамилни жилища и общежития, намиращи се в 39 града от първо, второ и трето ниво на полицентричната система за развитие. Това е шанс да се обновят сгради, които на този етап не са обект на финансиране по други програми.

Всички ние трябва да променим поведенческите си модели по отношение не само на енергията, но водата, отпадъците и т.н., поясни зам.-министърът.

Какво е енергиен гражданин?

Енергийните граждани са активни потребители на енергия, включително физически лица, нестопански организации, публични организации и малки предприятия, които не само използват, а също произвеждат и продават енергия от възобновяеми източници. Това може да става както индивидуално, така и колективно – чрез кооперации или сдружения. Те могат да допринесат много за енергийната ефективност и управлението на енергийната система като предоставят гъвкавост в отговор на търсенето. Такава е формулировката, използвана от Грийнпийс България.

През следващите години ролята на енергийните граждани ще се увеличава в много региони на света и в частност – в Европа. Очакванията са до 2050 г. половината от всички граждани на Европейския съюз да могат да произвеждат сами електроенергията, която потребяват, като по този начин задоволяват 45% от търсенето на електроенергия в Европа.

Тази либерализация ще съпътства прехода към възобновяеми източници на енергия. Енергийните пазари вече преминават от изкопаеми горива и ядрена енергия към енергия от възобновяеми източници и едновременно с това – от централизиран пазар, доминират от големи енергийни компании, към среда, в която потребителите произвеждат необходимата им енергия и спомагат за по-ефективно управление на енергийното търсене.

Административни спънки

У нас обаче несъвършенства на действаща наредба бавят с месеци, а понякога и с години монтирането на соларни панели, например, по данни на Българска соларна асоциация. Проблемът, с който се сблъскват собствениците на жилищни сгради, е, че главни архитекти и други административно отговорни лица по места, често пъти не са наясно с нормативната уредба и процедурите за издаване на подобни разрешителни. От друга страна, само производствените бази имат право да поставят соларни панели, докато всички останали от болници до хотели – не. От Асоциацията разчитат предложените промени да бъдат разгледани от новия парламент и приети.

Графика: CE Delft, 2016.ThePotentialofenergycitizensintheEuropeanUnion


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg