EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Енергийни въпроси във фокуса на ЕП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергийни въпроси във фокуса на ЕП

mail10:15 | 09.09.2013прегледи 501 коментарикоментари 0


Брюксел/Страсбург /кор. на БТА Николай Желязков
В първата си сесия за новия политически сезон Европейският парламент ще обсъди в дните до четвъртък въпроси, свързани с общия пазар на енергия в ЕС и енергийната ефективност. Това се посочва в програмата за дневния ред на предстоящата сесия. Днес депутатите ще разискват доклади за единния вътрешен пазар на енергия, който се очаква да заработи от идната година, както и за въздействието на мерките за енергийна ефективност в рамките на политиката на сближаване. Предвижда се ЕП да призове Европейската комисия да увеличи своите усилия за прилагането на Третия енергиен пакет (освобождаването на пазарите за енергия). В доклада за енергийната ефективност се отбелязва, че ЕС внася половината от необходимата му енергия и мерките за по-ефективното й използване биха довели до повече заетост и конкурентоспособност. Допълва се, че по политиката на сближаване се отпускат средства за развитието на интелигентни енергийни мрежи, които водят до по-ефективни системи и намаляват потреблението и загубите на енергия.

Утре се очаква депутатите да изслушат доклад за жилищното кредитиране, в който се отбелязва, че безотговорното поведение на участниците на пазара може да подкопае устоите на финансовата система, като доведе до липса на доверие у всички страни, особено у потребителите, както и до потенциално тежки обществени и икономически последствия. Следва да се осигури увереност у потребителите, че в действията си кредиторите и кредитните посредници отчитат интересите им. За да се осигури такава увереност у потребителите, от основно значение е изискването да се гарантира, че предприятията от сектора се отличават с висока лоялност, честност и професионализъм, пише в предварителния текст на заключенията.
Във вторник предстои ЕП да гласува текстове, с които да бъде отправен призив държавите в ЕС да се борят с незаконните хазартни дейности и тяхната реклама. Депутатите ще обсъдят и доклад, свързан със сигурността в интернет. Те ще разискват и заплахите за свободата на медиите и наблюдението на гражданите по повод разкритията около дейността на американската Агенция за национална сигурност. В сряда ЕП ще обсъди положението в Сирия и Египет, както и стратегията за вътрешна сигурност на ЕС. В четвъртък депутатите ще разговарят за положението в Демократична република Конго, в Централноафриканската република и в Бахрейн и Гватемала.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg