EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Енергийната борса е ключов приоритет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергийната борса е ключов приоритет

mail14:00 | 13.04.2010прегледи 637 коментарикоментари 0


Създаването на енергийна борса е изключително важен приоритет и за първи път сериозно се работи по тази тема в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на кръгла маса на тема "Значение на устойчивото строителство в Европа и мястото на Българския съвет за устойчиво развитие".
В отговор на въпрос за одобрението на енергийната стратегия на България Трайков посочи, че се надява през тази сесия на парламента стратегията да бъде приета. Преди това тя ще бъде подложена на обществено обсъждане, добави той. В енергийната стратегия е заложено повишаване на енергийната ефективност с 50 процента до 2020 г., увеличаване на дела на енергията от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/ до 16 на сто от общото крайно потребление през 2020 г. и намаляване на емисиите въглероден двуокис с 20 на сто. В стратегията е заложено енергията от атомни централи да бъде в същото количество или повече, посочи Трайков. В момента делът на ядрената енергия е около 33 процента.
Големите енергийни проекти не трябва да се делят на "руски" и "не руски", заяви Трайков , като допълни, че основни приоритети на страната са енергийна сигурност, намаляване на парниковите газове, 16% дял на енергията от ВЕИ, либерализиран енергиен пазар.
За постигането на тези приоритети имаме различни идеи и проекти, но не е необходимо в стратегията да залягат конкретни проекти, заяви Трайков. Ядрената енергетика е нисковъглеродна и затова ще предоставяме институционална подкрепа, но в стратегията не е записано, че държавата ще финансира отделни енергийни проекти, поясни той.
Относно възможността за подпомагане на социално слабото население с така наречените "енергийни ваучери", Трайков коментира, че и сега съществуват такива ваучери, но се обмисля те да се предоставят на дружествата, а не на ръка на хората, за да бъдат използвани по предназначение.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg