EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Енергетика: Процедура срещу БЕХ, + дела на "Булгаргаз"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергетика: Процедура срещу БЕХ, + дела на "Булгаргаз"

mail12:40 | 28.12.2015прегледи 1782 коментарикоментари 0


ЕК спря наказателната процедура срещу Българския енергиен холдинг (БЕХ) в деня, в който тестово стартира работата на борсата за ток. Мотивът е, че Брюксел одобрява поетите от БЕХ ангажименти за освобождаване на пазара на ток. Борсата е част от ангажимента за либерализацията. ЕК разследваше холдинга заради злоупотреба с монополно положение на пазара на електроенергия на едро. Процедурата стартира през 2013 г. Доставчици на борсата в следващите 5 години ще бъдат държавните АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица-изток 2“ и НЕК. Търговията стартира с пазар „ден напред“, като постигнатата средна цена на едро беше 75 лева за мвтч. Това е малко над постиганатата цена сега при търговете, организирани от производителите - 73-74 лв. На борсата нощната тарифа се изтъргува за 44 лева за мвтч, а токът за пиковите часове - за 84,93 лева/мвтч. Действителната покупко-продажба на борсата ще започне след Нова година. В момента регистрираните участници на пазара са едва 15 - производителят ТЕЦ „Марица-изток 2“ и 14 търговци. За да бъде ликвидна борсата, е необходимо поне 5 на сто от потребявания в страната ток да се търгува през борсата, обясни шефът на пазара Константин Константинов.

Европейската комисия (ЕК) е одобрила либерализацията на електроенергийния пазар в България. Комисията е приела решение, с което е утвърдила като правно обвързващи предложените от Българския енергиен холдинг (БЕХ) ангажименти за прекратяване на ограниченията на конкуренцията на пазара на едро на електрическа енергия в България. Еврокомисията се опасяваше, че Българският енергиен холдинг може да е злоупотребил с господстващото си положение на пазара на доставка на едро на електроенергия по свободно договорени цени (т.е. нерегулирани цени) в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. В отговор на опасенията на комисията енергийният ни холдинг се е ангажирал да предлага определени количества електроенергия на независимо опериран пазар "ден напред" на новосъздадена енергийна борса в България.

2,5 млн. лв. предвижда да плати “Булгаргаз” за съдебни дела през 2016 г. Клиенти на дружеството, най-вече топлофикациите, дължат 200 млн. лв. и компанията заявява, че ще предприеме съдебни действия за събиране на част от сумите догодина. Тези 2,5 млн. лв. обаче не се калкулират в цените на природния газ, според доклада на КЕВР за цените на природния газ през първото тримесечие на 2016 г. Задълженията на газовата компания са 225,77 млн. лв. От тях 42,9 млн. лв. са разсрочване на дългове към “Булгартрансгаз” и за заем към БЕХ. Краткосрочните дългове обаче са 178,9 млн. лв., като освен борчовете към БЕХ и към “Булгартрансгаз” големият дълг от 92,714 млн. лв. е за данъчни задължения. Просрочените задължения се олихвяват с 10,01% лихва. “Булгаргаз” предвижда и 2,080 млн. лв. за комуникационно и софтуерно оборудване, на сървърна и мрежова инфраструктура за 404 000 лв. Тази инвестиция се прави, за да може да се предават данни от измервателните уреди към Агенция “Митници”.

Атоменергоремонт АД очаква разрешението на Българска фондова борса (БФБ) за допускане на акциите му до търговия на Основен пазар, след като на 17 декември 2015 г. Комисията за финансов надзор (КФН) е одобрила неговия проспект. Атоменергоремонт е с предмет на дейност ремонт на оборудването на „АЕЦ Козлодуй“.  Други основни клиенти на Атоменергоремонт са топлоелектрическите централи и топлофикационните дружества в Димитровград, Бобов дол, Плевен, Враца, Сливен, Велико Търново, Габрово, Брикел ЕАД, ТЕЦ Марица Изток 2 и други. Компанията е извършвала ремонти и за Биовет АД, Неохим АД, Агрополихим, македонски и сръбски дружества. Бултрейд корпорейшън ЕООД, което е собственост на Борис Георгиев Методиев, притежава 99,99% от капитала на Атоменергоремонт АД. Останалият 0,01% е пряка собственост на Борис Методиев. Капиталът на Атоменергоремонт е 15 355 140 лв., като е разпределен в 15 355 140 обикновени акции с номинал 1 лв.

 

Източник: БТА, в. Труд, в. 24 часа, Инвестор

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg