EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Енергетика, земеделие и региони-BG приоритети

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергетика, земеделие и региони-BG приоритети

mail11:00 | 02.09.2010прегледи 1124 коментарикоментари 0


Енергетиката, земеделието и регионалната политика ще са приоритети за България по време на белгийското председателство на Европейския съюз /юли-декември 2010 г./. Това е посочено в доклада за участието на страната в процеса на вземане на решения в ЕС по време на председателството на Белгия, представен от министър-председателя Бойко Борисов пред народните представители.
В дебата за бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2013 г. България ще отстоява позицията, че директните плащания са задължителен елемент, който трябва да бъде запазен, заяви премиерът. Страната ни разглежда извеждането на сигурността на енергийните доставки и развитието на новите технологии като основни елементи на новия план за действие за Европейската енергийна политика /2010-2020/. По отношение на регионалната политика приоритет за страната ще бъде инициативата за изготвяне на макрорегионална стратегия за региона на река Дунав като инструмент за реализиране на териториалното сближаване.
Ефективното усвояване на европейските фондове също ще е основен приоритет на страната. Налице е подобряване на усвояването по всички европейски програми, каза Борисов. По думите му към 31 август са усвоени над 94 млн. евро. Той говори и за причините за започналата процедура за свръхдефицит, образувана от Европейската комисия /ЕК/ срещу държавата. Борисов посочи, че правителството планира дефицитът да не е по-голям от 2,5 процента през 2011 г., 1,5 на сто през 2012 г. и 1 процент през 2013 г. Сред основните задачи до декември министър-председателят отбеляза преодоляването на последствията от икономическата и финансовата криза, прилагането на новите приоритети и цели от стратегията "Европа 2020".
По отношение на препоръките на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и оценка, правителството одобри график за неотложни мерки в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност за периода август-декември 2010 г., посочи премиерът. Сред приоритетите Борисов отбеляза подготовката на нов Наказателен кодекс;  усъвършенстване на законодателството за противодействие на конфликта на интереси;  изменение на законодателството, свързано с отнемане на имуществото, придобито от незаконна дейност;  повишаване на професионалната подготовка на полицаи, прокурори и съдии.
Премиерът отчете, че в предишния шестмесечен период, при който ЕС беше председателстван от Испания, България има съгласувани по надлежния ред позиции по всички обсъждани позиции. България успешно защити националните си интереси в процеса на вземане на решения в ЕС; изпълняваше ангажиментите си от членството в ЕС по въвеждане и прилагане на европейското законодателство и осъществяваше конструктивен диалог и сътрудничество с ЕК, посочи Бойко Борисов. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg