EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Емисии от самолети и кораби + инфографики

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Емисии от самолети и кораби + инфографики

mail08:05 | 10.12.2019прегледи 1632 коментарикоментари 0


Международните въздушни и морски превози са сред най-бързо растящите източници на емисии на парникови газове. Открийте данните в нашите инфографики.

Въпреки че нито международният въздушен транспорт, нито морският към момента не надвишават дял от 3,5% от общите емисии на ЕС, генерираните от тях емисии растат бързо и усложняват все повече усилията срещу промените в климата.

Причините са свързани с рекордния ръст в последните години на авиопътниците и развитието на международната търговия. Освен това тези сектори дълго време оставаха извън мерките за намаляване на емисиите както в ЕС, така и на световно ниво.

В резолюция по повод на срещата на върха на ООН за климата в Мадрид Европейският парламент призова за по-амбициозно намаляване на емисиите от въздушния и морския транспорт, например чрез засилване на пазарните мерки за тяхното орязване.

Динамичен ръст на емисиите

Емисиите на ЕС от международен въздушен транспорт са се увеличили с близо 130% през последните две десетилетия, а от морски транспорт - с 32%. Транспортът е единственият сектор в ЕС, в който емисиите са се увеличили спрямо 1990 г.

Въпреки подобренията при консумацията на гориво емисиите от самолети се очаква до 2050 г. да бъдат от 7 до 10 пъти по-високи от нивата през 1990 г., а емисиите от корабите - с между 50% и 250%.

По-голям трафик

Причината за ръста на емисиите са повечето хора, които летят със самолет, и увеличеният обем на превозвани товари по море. Броят на авиопътниците в ЕС се е увеличил трикратно от 1993 г.

Нарастващото безпокойство за отражението на този ръст върху околната среда кара част от хората да следят за екологичните последици от начина, по който се придвижват. Според изследване Евробарометър това към момента правят малко над 10% от анкетираните.

Какво се прави за намаляване на емисиите

Европейският съюз е предприел мерки за намаляване на емисиите от въздушен транспорт чрез включването им в схемата за търговия с емисии. Парламентът иска схемата да обхване и морския транспорт. Настоящите правила изискват от собствениците на големи кораби да предоставят информация за емисиите на въглероден диоксид и консумацията на гориво на корабите им.

ЕС работи също така с Международната организация за гражданска авиация за раеализирането на пазарна инициатива под името Corsia, в рамките на която авиолиниите могат да компенсират генерираните от тях емисии чрез засаждането на дървета или други екологични проекти.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg