EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Електроуредите у нас с оборот от €330 млн.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Електроуредите у нас с оборот от €330 млн.

mail10:03 | 25.04.2018прегледи 1862 коментарикоментари 0


За 2016 г. индустрията на домакинските електроуреди е достигнала оборот от 47,6 милиарда евро за Съюза. Оборотът за България е 330 милиона евро, като секторът у нас достига 45% ръст  в оборота за периода 2008-2016 г.

По последни данни браншът е осигурил близо 1 милион работни места в ЕС. „По заетост у нас секторът е на средно ниво за Съюза, изпреварвайки страни като Швеция, Белгия, Гърция и Финландия“, заяви генералният секретар на APPLiA България Габриела Чифличка. Тя изтъкна, че в България преките работни места са около 4000, като браншът в страната създава и непреки работни места в търговията, леката промишленост, логистиката и следпродажбения сервиз. По данни на APPLiA, за всяко ново работно място в сектора в рамките на ЕС се създават 3-4 нови работни места в свързани индустрии.

Високотехнологична и силно конкурентна, индустрията запазва тенденцията да инвестира активно в иновации. Само за България през 2016 г. близо 10 милиона евро са вложени от бранша в проучвания и иновации с цел разработване на по-ефективни уреди с високо ниво на екологичност, които да носят все повече икономии на домакинствата. Домакинските електроуреди улесняват потребителите в ежедневието, като пестят време, енергия и вода, същевременно осигурявайки чиста и уютна домашна среда. „Последният доклад на APPLiA за материалните потоци сочи, че благодарение на повишаването на ефективността на съдомиялните машини, потреблението на вода е намаляло с 83,5%, а потреблението на електроенергия-  с над 60%. “, даде пример Чифличка. „Ако всяко българско домакинство мие със съдомиялна машина вместо на ръка, могат да се реализират над 80 милиарда литра икономии на вода, и около милиард и половина кВч (киловат часа) икономии на електроенергия годишно“, добави тя.

По време на пресконференцията от APPLiA засегнаха и друга актуална тема от особена важност за потребителите – въвеждането на нов енергиен етикет. Промяната е инициирана от Европейската комисия и ще настъпва поетапно за различните видове домакински електроуреди. Уреди  като хладилници, перални, съдомиялни, комбинирани перални със сушилни, ще се появят на пазара с нови етикети и изменена скала за енергийна ефективност най-рано през 2020 г. „На потребителите трябва да стане ясно, че се променя етикетът, но уредите не стават по-малко ефективни“, подчерта Чифличка. Тя обясни, че новото законодателство ще създаде условия за уреди, класифицирани с клас В, С или по-нисък по новата скала A –G да са с по-висока енергийна ефективност от уредите от най-високите класове А+++ по старата скала.

Новата енергийна скала ще засегне милиони потребители у нас и в ЕС, тъй като средногодишно индустрията предоставя на европейските граждани около 1 милиард малки и големи електродомакински уреди. За тяхното производство са необходими 6 милиона тона от суровини– 3 милиона тона стомана и неръждаема стомана, 1,1 милиона тона пластмаса и около половин милион тона мед, алуминий, стъкло и бетон. Това прави темата за разделното събиране и рециклиране на излезлите от употреба уреди особено важна за цялото общество.

В рамките на Съюза за 2016 г. около 17% от малките домакински електроуреди, които са изчерпали жизнения си цикъл, са свършили в кофата за боклук. На фона на тази статистика, индустрията е отделила над 1,3 милиарда евро за разделно събиране и рециклиране на уреди, които са се превърнали в отпадък. За този период браншът е събрал и рециклирал 1,7 милиона тона отпадъци от домакински електроуреди.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg