EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Електронното правителство е вариант за изход от кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Електронното правителство е вариант за изход от кризата

mail13:10 | 02.11.2009прегледи 1217 коментарикоментари 0


Електронното правителство е един от възможните изходи от кризата, смятат от Българската стопанска камара (БСК), съобщава агенция „Фокус”.
Според БСК внедряването на електронното правителство може да осигури прозрачност и ефективност на публичните разходи, както и на евросредствата, рязко ще повиши доверието на инвеститорите и ще подобри бизнес средата.
България има нискоконкурентна икономика, която в същото време е и най-енергоемка от страните в ЕС. Има натрупани отраслови дисбаланси, високи нива на корупция и сива икономика, неефективна администрация. България е единствената страна, невключена в системата „Галилео”, очерта председателят на камара Божидар Данев ситуацията, в която се намира страната.
Отбелязаният ръст в последните години преди кризата се дължи само на финансовото посредничество, търговия с недвижими имоти, строителство и свързаните с тях отрасли. Средствата, които ще вложи държавата в електронното правителство, са малко, но с огромен икономически ефект, каза Данев.
Според БСК сферите на приложимост са свързани с разширяване на възможностите на личните документи, една от които е включително на електронен подпис. Другите възможности са свързани с информацията за здравен и осигурителен статус, свидетелство за управление на МПС и т.н.
Електронното правителство е приложимо и към изграждането на регистър на регулаторните режими, електронна винетка, електронно здравеопазване, електронни избори, кадастър и имотен регистър, кандидатстване по обществени поръчки, услугите, предоставяни от областните и общинските администрации, интелигентно управление на транспорта.
В сферата на данъчната администрация и митниците електронното правителство ще даде възможност за насрещни проверки по ДДС, електронен публичен регистър на данъчно-осигурителните задължения, електронно подаване на болнични листове към НОИ, GPRS-свързаност на касовите апарати с НАП и други.
От БСК посочиха, че електронното правителство дава и много възможности за правораздаването – да продължи изграждането на електронен имотен регистър и осъществяване на връзка между него и информационната система на кадастъра, електронизация на връчване на призовки и съдебни документи, електронна проверка на движението по делата и други.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg