EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Електромобил, кози, квартали - коe е общото?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Електромобил, кози, квартали - коe е общото?

mail12:30 | 12.07.2012прегледи 750 коментарикоментари 0


Над 200 човека от 60 различни организации, занаятчийски обединения и фирми ще участват в програмата на Узана Поляна фест на 13-15 юли. За втора поредна година те се събират в географския център на България над Габрово, за да представят алтернативите за един по-зелен живот. Инициативата е на Глобалния Екологичен Фонд и програмата му за малки проекти, която финансира български проекти в сферата на устойчивото развитие за над $7 млн. Фондът се изтегля от България тази година и в голяма степен от българските институции зависи дали ще продължи програмата.
От 10.00ч. в събота започват приветствията на министрите Нона Караджова и Томислав Дончев, както и на кмета на община Габрово - Таня Христова.

Игра, която позволява на малките сами да моделират жизнените си пространства, лабиринт на сетивата, дом от слама, инсталиране на вятърна перка, семинар за екологично образование за учители, работилница за свещи - са само малка част от възможностите за посетителите. Очакват се над 2000 запалени по зеления начин на живот хора от цялата страна да се съберат, за да обменят идеи, представят еко-иновации и инициативи и създадат безценни партньорства със себеподобни представители на зелената вълна.
Специално за фестивала, на Узана ще пристигне и електромобил, който ще демонстрира възможностите пред иначе петроло-зависимия ни свят. Друга атракция ще бъдат редки породи като калоферската дългокосместа коза и каракачанската овца. Автентични млечни продукти и предизвикателствата пред традиционните български породи ще бъдат обект на особено внимание.
Своеобразни фестивални „квартали“ ще бъдат:
Квартал на знанието и презентациите: Водата, гората и рециклирането: Как да се борим с ерозията, възможно ли е днес да постигнем живот с „Нулев Отпадък“? Какви са алтернативите пред икономиката, за да посрещне нуждите на хората и околната среда в баланс и хармония? Ще научите повече за алтернативите в енергетиката и предизвикателствата пред общините в измерването на чистотата на атмосферния въздух;
Квартал на Детските Игри: образователни био – игри, работилница за правене на хвърчила, работилница за изработване на хартия и собствена книга, игра за моделиране и състоянието на кораловите рифове, „Оранжев е градът“ - детска урбанистична игра за създаване на алтернатвиен детски град;
Квартал Еко-Академия: там ще разберете повече за въглеродните си зависимост, ще имате възможност в интерактивна карта да се ориентирате кои гори опбитава глухаря, да научите повече за Национален Парк „Централен Балкан“, да научите как се движат костенурките като проследите с радио-станция движението им, „Бъдеще за родопското земеделие“, доброволни пазари за въглеродни емисии, фото-изложба „Дивият свят на Родопите“ , горски следоразбирач и много други.
Квартал Творчески работилници: ателие за свещи, работилница на сетивата, работилница за изработка на диджериду(традиционен австралийски музикален инструмент ), месене на традиционни квасени хлябове, калейдоскоп на подправките, естествено багрене на вълна, семинар натурално пчеларство, ръчна хартия и мн.др.
Квартал Изложение: техники и материали за строителство с естествени материали, дегустация на био-продукти, био-млечни продукти, домашни сушени плодове, био-ръж и пшеница, мътеница от редки местни породи животни, демонстрация на енергийно независима шатра със собствена енергия, български натурални сапуни с етерични масла, интерактивни инсталации за НАТУРА 2000 и националните паркове, схема за внедряване на ниско въглеродни технологии, защитени видове животни и подобряване на пасищните еко-системи, запознаване с вълнуващи вело-маршрути из Родопите и не на последно място: макет на електрозарядна станция за зареждане на електромобили!
Квартал Самоусъвършеснтване и „Дзен център“: здравословнно хранен и био-шотове, пътят на Кунг-фу, Тай-чи, Хатха йога и здравословен живот, както и работилница за домашни бонбони от сушени плодове.
За придвижването на гостите е осигурен организиран транспорт от Габрово.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161