EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Електроенергията в Германия - много скъпа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Електроенергията в Германия - много скъпа

mail18:00 | 15.08.2012прегледи 747 коментарикоментари 0


Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер остро разкритикува високите цени на електроенергията в Германия, обяснявайки ги с големите такси за финансиране на възобновяемите енергии, предаде Франс прес, позовавайки се на негово интервю във в. "Билд".
"Германия е на второ място в Европа по цени на електричеството най-вече заради таксите за възобновяеми енергии. Това не може да продължава повече така, тъй като засяга потребителите и икономиката", изтъква Йотингер пред най-четения всекидневник в Германия. Той предлага при преразглеждането на свръх таксата за финансиране на възобновяемите енергии през есента да се помисли отново за определяне на горна граница. В противен случай според него цените за потребителите и за икономиката ще станат неконтролируеми, по-специално заради бума при монтирането на слънчеви панели в страната, посочва германският еврокомисар, член на ХДС на Ангела Меркел. Таксата се начислява директно към сметките на германските потребители. Тя финансира разликата между гарантираната цена, която правителството обещава на производителите на зелена енергия, и пазарната цена, която е много по-ниска.
През втората половина на 2011 година средната цена на електроенергията за домакински нужди в Германия (25,3 евро за 100 квт/ч) беше сред най-високите в Европа, след цените в Дания (29,8 евро), по данни на Евростат, публикувани през май. Средната цена на електричеството в ЕС-27 е 18,4 евро за 100 квт/ч. "Развитието на слънчевата и вятърната енергетика трябва да върви успоредно с укрепването на преносните мрежи и акумулаторните станции", изтъква Йотингер. Той подчертава, че
"няма смисъл да се произвежда повече слънчева и вятърна енергия, ако не сме в състояние да я пренасяме до потребителите". Германия си е поставила за цел да покрива 80 процента от нуждите си от енергия със зелени енергии до 2025 година като част от решението, взето миналата година след аварията в АЕЦ Фукушима за бързо излизане от ядрената енергетика.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg