EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Електрически мотор в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Електрически мотор в София

mail14:06 | 19.08.2016прегледи 1174 коментарикоментари 0


„България е една от едва деветте членки на ЕС, които със съвместна декларация заявиха подкрепата си за приоритетното развитие на електрическата мобилност в Европа. Чистите технологии заемат особено място в политиката на българското правителство и на Министерство на икономиката“. Това посочи заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева на церемония по официалното посрещане у нас на първия в света електрически туристически мотор – STORM Wave. Иновацията е дело на екип студенти от Техническия университет в Айндховен, Холандия и може да измине 380 км. с едно единствено зареждане с електричество. За да демонстрират възможностите на мотора, екипът зад проекта поема на околосветстка обиколка в продължение на 80 дни, в рамките на които STORM ще измине 26 000 км. В София моторът бе посрещнат в първия научно-технологичен парк у нас – София Тех Парк, а официални гости на събитието наред със зам.-министър Везиева бяха Посланикът на Нидерландия в България г-н Том ван Оорсхот, заместник-кметът на Столична Община Дончо Барбалов и изпълнителният директор на "София Тех Парк" АД г-н Йолиан Иванов.

„Не е случайно, че посрещаме STORM в София Тех Парк. Това е един изключително амбициозен проект, целящ да създаде екосистема, в която нови технологии, бизнес и бъдеще се срещат на едно място“, заяви зам.-министър Везиева. Тя приветства инициативата на екипа зад STORM, проявил смелостта не само да реализира подобна иновация, но и да я покаже на света. По нейни думи това показва още какво е да си предприемач, преодолявайки трудностите, които срещаш по пътя и изрази увереност, че примерът на STORM ще вдъхнови и други млади предприемачи да го последват. „Все още сме далеч от постижението на Холандия, където електромобилите имат дял от 5.6% от всички автомобили“, допълни Везиева, като уточни, че българското правителство полага значителни усилия за насърчаване на електрическата мобилност. В резултат от тези усилия през 2015 г. в страната са закупени 2166 хибрида, което представлява ръст от 44%. Броят на електромобилите пък е 633, отбелязвайки увеличение от 27%.

„Проектът на STORM доказва, че когато има творчески заряд, професионално отношение и иновативно мислене наистина се постигат добри резултати“, посочи Посланикът на Нидерландия в България г-н Том ван Оорсхот. Според него подобни иновации са начинът да се постигне устойчив икономически растеж и да се подобри средата, в която живеем.

Изпълнителният директор на София Тех Парк д-р Йолиан Иванов благодари на екипа на STORM за тяхната решителност да реализират проекта и да постигнат конретен резултат, който има голям принос за постигането на синхрон между човешкия напредък и околната среда. Той припомни, че в Инкубатора на София Тех Парк оперират над 20 високотехнологични стартъпа, които разработват своите проекти в приоритетните за парка области, включително чисти технологии и зелена енергия. „Имаме достъп до тази високотехнологична инфраструктура благодарение на европейските средства и подкрепата на Министерство на икономиката. Това ни позволи да изградим връзка между бизнеса и науката, за да могат да се осъществяват повече иновативни проекти като STORM“, посочи той. Партньорството на първия научно-технологичен парк у нас с Технически университет – София, Медицински университет – София и Софийски университет пък са направили възможно изграждането на 11 високотехнологични лаборатории, в които ще се разработват високотехнологични концепции.

„Вярваме, че електрическата мобилност е решение за постигане на чиста околна среда и възможност да променим лика на градове като Шанхай. И именно това ще покажем с обиколката за 80 дни“, заяви на официалната церемония Йерун Блекер, координатор на околостветския тур на STORM Wave. Моторът разполага със сменяеми мобилни батерии, които позволяват изминаването на близо 400 км. с едно зареждане.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg