EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Ел Би Булгарикум" връща малки разфасовки сирене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Ел Би Булгарикум" връща малки разфасовки сирене

mail15:05 | 26.10.2023прегледи 532 коментарикоментари 0


Държавното "Ел Би Булгарикум" ЕАД се очаква да започне да преработва по 25 000 литра мляко всеки ден. В момента мощностите на дружеството са натоварени около 60%. Това каза в интервю за БТА изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" ЕАД Ивайло Лилов. Той бе потърсен за коментар във връзка с изтичащия на 25 октомври срок за подаване на оферти по публично откритата от дружеството процедура за избор на доставчици на сурово краве мляко за нуждите на производствената си база във Видин, както и изпълнението на ангажименти, възложени от принципала на дружеството - министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов. 

Изпълнителният директор на дружеството посочи, че тези количества ще гарантират пълното обезпечаване с продукция на собствената магазинна мрежа на компанията, изпълнението на договорите с вътрешни и външни контрагенти. След покриването на съществуващите дефицити компанията ще се насочи и към нови пазари.

Ивайло Лилов каза, че към момента, на база на броя на предварителните обаждания за допълнителна информация във връзка с обявената процедура за доставчици на мляко, може да се отчете, че има значителен интерес към инициативата. Той посочи, че досега подобна процедура не е била организирана от компанията.

Основният критерий при избора на доставчиците е да са сертифицирани от Българската агенция по безопасност на храните и Министерството на земеделието. Свежото мляко трябва да е българско, да покрива всички критерии за висококачествен и натурален продукт, без наличието на каквито и да било добавки от сухи млека, емулгатори, стабилизатори, чуждовидово мляко и немлечни мазнини.

"Поискали сме от участниците да посочат количеството суровина, която биха могли да осигурят, както и цената, която могат да предложат. Допълнителни нюанси са свързани с транспортните разходи", каза изпълнителният директор на компанията.

Като цяло, окончателните резултати от процедурата ще са базирани на най-ниска цена в съответствие с разстоянието от базата на дружеството, за да може компанията да калкулира транспортните разходи, ако това не е включено в офертната цена, каза Лилов.

Той напомни, че предприятието вече е поело ангажимент да се разплаща с местните производители до три дни, а не както е било досега - на двуседмична база.

Социалната политика

Заради планираното пълноценно натоварване на мощностите на дружеството се очаква компанията да привлича поетапно нови кадри, като на първо време става дума за още десет души, с които да бъде подсилен производственият екип. Впоследствие, с разширяването на обхвата на доставките и на магазинната мрежа, ще бъдат привлечени и още хора. В момента в дружеството работят около 150 човека. Със Съвета на директорите на компанията обсъждаме възможността да бъдат предоставяни допълнителни материални стимули на служителите според личните им постижения и резултати като обем на работа и качествени показатели, каза изпълнителният директор на компанията.

Вече сме в процес на договаряне на допълнителни социални придобивки за служителите. Сега средната заплата в дружеството е 2300 лева, допълни Лилов. 

 Въпреки че дружеството е в списъка на компаниите към ДКК с положителни финансови резултати, изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" посочи, че спрямо предходната година се отчита 50 на сто намаление на печалбата на дружеството.

През първото тримесечие на годината печалбата възлиза на 1,4 млн. лева, докато за същия период на миналата година тя е била 2,3 млн. лева, аналогична е ситуацията и за второто тримесечие на годината - съответно 3,2 млн. лева и 5,1 млн. лева. 

Бизнес планът

В края на август министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов възложи на ръководствата на дъщерните на Държавната консолидационна компания дружества, сред които е и "Ел Би Булгарикум", да направят бизнес програми на съответните компании за периода 2024-2026 г. Изпълнителят директор на "Ел Би Булгарикум" съобщи, че тя ще бъде финализирана до средата на следващия месец.

В момента сме концентрирани да наваксаме изоставането на дружеството, върху синхронизацията на бизнес плановете с тези на ДКК, както и с подготовка за присъединяване към централизираната система за обмен на финансово-счетоводни данни. Фокусирани сме и върху необходимостта от активна инвестиционна политика, модернизацията и надграждането на научно-изследователската ни база, каза Лилов.

Последният етап ще бъде остойностяването на показателите в бизнес програма до 2026 г., допълни той. Лилов посочи, че сред акцентите в нея е разширяването на пазарния дял на "Ел Би Булгарикум" над сегашните около 2 процента. Търсим разширен обхват в различни областни центрове, за да могат хората, живеещи там, да имат достъп до качествени продукти на достъпна цена, допълни Лилов.

По отношение на ценовата политика той посочи, че формулата ще е - оптимално качество на продукцията и максимално приемлива цена. Водещо ще е качеството, а цената ще е с минималната надценка, която дружеството може да си позволи, за да осигури и своята работа, каза изпълнителният директор на държавната фирма.

Продуктовата листа

Ивайло Лилов съобщи, че предстои разширяване на търговската мрежа на фирмата, като скоро ще бъде разкрит нов магазин на "Ел Би Булгарикум" в Габрово. Дружеството ще възстанови производството на традиционния си продукт кисело мляко по БДС, за което ще помогне и обявената процедура за избор за български доставчици на мляко.

Ще върнем и малките разфасовки на трайните ни продукти, които да могат да бъдат достъпни за хората с по-ниски доходи, каза Лилов и уточни, че отново ще се предлагат разфасовки по 200 и по 400 грама на сиренето и кашкавала на фирмата, чието предлагане е било прекратено.

В момента двата млечни продукта се продават само в разфасовка по 800 грама, а по-малките грамажи ще бъдат пуснати на пазара през следващите няколко дни. Лилов изрази надежда с предстоящото увеличение на производствения капацитет на базата на дружеството във Видин, да бъде възстановена и пълната продуктова гама на фирмата. 

Науката

"Ел Би Булгарикум" е на прага на регистрация в Патентното ведомство на нов щам на Лактобацилус булгарикус, който освен известните си качества, има и силно изразен имуностимулиращ ефект върху човешкото тяло, каза изпълнителният директор на компанията.

Щамът е открит от научноизследователския и развоен екип на дружеството. Представителите на науката в компанията работят по редица проекти по европейски и световни програми, партнират си и с японската "Мейджи", с която до края на годината се очаква да бъде сключен нов договор за разкриването на научно-изследователски център в България, оборудван със съвременна апаратура.

През следващите десет години българските и японските учени ще работят по проекти на двете компании в областта на млечно-киселите микроорганизми, ще се търсят и нови, които да се изолират от природата, каза Лилов.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158