EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК:Умерено възстановяване на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК:Умерено възстановяване на България

mail10:15 | 06.05.2013прегледи 484 коментарикоментари 0


Брюксел, Спец. пратеник на БТА Цветомира Мариновa
Европейската комисия е преразгледала към понижение оценката си за икономическия растеж на България - до 0,9 на сто за текущата година и до 1,7 процента за 2014 година, сочат оповестените в Брюксел пролетни прогнози на ЕК за икономическото развитие на страните от ЕС.
През февруари в междинната си оценка Брюксел очакваше българската икономика да нарасне с 1,4 процента тази година и с 2 процента догодина. Тогава бе потвърдена есенната прогноза за България от ноември.
Очаква се през първите три месеца на 2013 година нестабилната външна конюнктура и слабият трудов пазар да са действали като "спирачка" за икономическата активност на
България. Социалните протести, довели до смяна на правителството през февруари-март (и предсрочни избори през май 2013 година), вероятно са имали само ограничено влияние върху икономическия растеж, както сочи твърдото бизнес и потребителско доверие, отчетено през тези месеци. Прогнозира се, че увеличението на БВП ще се засили към края на тази година в съответствие с очакваното възстановяване в ЕС. Очаква се вътрешното търсене да продължи да бъде двигател на икономическото възстановяване, подпомагано от сравнително силен финансов сектор и леки фискални стимули през 2013 година. Потреблението на домакинствата ще нарасне през 2013 и ще продължи да се засилва през 2014 година, като се предполага, че ще има постепенно възстановяване на доверието на домакинствата и на трудовия пазар.
Общите инвестиции през 2013 година се очаква да бъдат движени основно от съфинансираните проекти от ЕС в държавния сектор. Очаква се също така и инвестициите в частния сектор да нараснат постепенно в съответствие с икономическото възстановяване и облекчаващите се условия за финансиране.
Предвид сравнително слабото икономическо възстановяване през 2013 година се прогнозира, че заетостта ще намалее с още 2 процента през тази година, но ще се стабилизира през 2014 година.
Очаква се безработицата да достигне максимално равнище от 12,5 процента през 2013 година и само слабо да се понижи през 2014 година.

За 2013 година комисията прогнозира за България умерена инфлация от 2 процента, но през 2014 година темпът й ще се ускори до 2,6 процента. Очаква се основната инфлация (при която се изключват цените на енергията и необработените храни) постепенно да се ускори предвид очакваното възстановяване на вътрешното търсене и продължаващото хармонизиране на вътрешните цени със средните за ЕС, отбелязва ЕК. Бюджетният дефицит ще бъде 1,3 процента през 2013-2014 година.
Предвид планираното изплащане на много държавни облигации брутният държавен дълг се очаква да намалее леко през 2013 година спрямо предишната, но да се увеличи до 20,3 процента от БВП през 2014 година.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg