EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Експерт:Китай умишлено свива икономиката си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експерт:Китай умишлено свива икономиката си

mail16:40 | 18.01.2016прегледи 1127 коментарикоментари 0


Китайското правителство цели умишлено свиване на икономиката, заяви в интервю за "Хоризонт" Кенет Джарет, който ръководи Американската търговска камара в Шанхай. Джарет е категоричен, че в момента тече преструктуриране на китайската икономика, което отваря много нови бизнес ниши.

Свиването на икономиката ще продължи, но нека помним, че китайското правителство всъщност иска това да се случи. Много години китайската икономика растеше много бъзро, дори с двуцифрени ръстове, което беше много добре за Китай и за много инвеститори, които работят на китайския пазар. Това обаче не е устойчив ръст. Затова в момента китайското правителство се опитва да преструктурира икономиката и да намери нов баланс. То иска да се премине от икономика, движена основно от строителството, промишленото производство и недвижимите имоти в икономика, която е ориентирана към услугите и е движена основно от потреблението. Също така трябва да се премине към производство, което е на по-висока стойност. Това е направлението, избрано от китайското правителство, което ме кара да мисля, че забавянето ще продължи, докато тече този процес.

Не смятам, че има повод за паника, важно е да имаме предвид, че случващото се на фондова борса не е най-добрият критерий, за да оценим развитието на китайската икономика, посочи още Кенет Джарет:

Знаете, че правителството се намесва активно на фондовата борса и има сравнително малък брой участници. Спадът на индексите все пак показва страховете от свиването на китайската икономика и от правилността на правителствените политики... Когато говорим за световната икономика, има големи притеснения за нейното забавяне именно заради Китай. Все пак тази държава е основен консуматор на суровини и когато икономиката й се свива, се потребяват по-малко от тях. Това автоматично води до намаляване на цените на суровините. Вижте борсата в Шанхай. Когато има спадане тук, това веднага рефлектира в Ню Йорк, Хонгконг и други пазари по света.

На въпрос "Възможно ли е забавянето на китайската икономика да премине в рецесия?" Джарет отговори:

Не мисля, че ще се стигне до там. Първо, целта на правителството е да има растеж от 6,5 % годишно, което е много амбициозна задача. Ако Китай успее да го постигне, икономиката на страната ще продължи да бъде една от най-бързорастящите в света. Разбира се, има много хора, които оспорват достоверността на данните на китайската статистика и смятат, че забавянето е доста по-голямо, отколкото виждаме. Въпреки всичко, аз не мисля, че ще се стигне до отрицателни стойности и рецесия. Все още има голямо потребление сред средната класа, има доста добри резултати при инфраструктурата и промишлеността. Освен това имаме монетарна и фискална политика, която цели именно да стабилизира китайската икономика.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg