EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Експерти:Цените на горивата необясними

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експерти:Цените на горивата необясними

mail06:11 | 29.08.2015прегледи 10524 коментарикоментари 0


Основното притеснение на хората е високата цена на горивата, а това, че има злоупотреби с определени бензиностанции, това е факт от много години. Държавните институции би следвало да проверяват и съответно да премахват нарушителите. Това каза за предаването на БНР “12+3“ експертът Юлиан Войнов, който коментира цените на горивата в България:

Основният проблем, който остава е, че няма никакво разумно обяснение на факта защо цените на горивата в България преди данъци и акцизи са най-високите в целия Европейски съюз и защо след като има толкова сериозно поевтиняване на петрола по международните пазари, цените остават високи.

Експертът поясни още, че в България съществуват редица обективни дадености, които покачват, че пазарната среда в България не функционира по нормален и по правилен начин, както и че нито една държавна институция не може да даде отговор защо това е така:

Обществото в момента стои в абсолютна неизвестност защо има такива цени и единствената хипотеза, която остава да бъде изразена по случая е, че в страната пазарните условия предполагат продажбата на определени стоки, в случая горивата, на цени, които са над средното европейско равнище и на изключително високи нива, които не могат да бъдат променени или победени с пазарни средства и чрез пазарната конкуренция.

Според Войнов, основният проблем при пазара на горива в България е, че в страната има само една рафинерия, която е абсолютен монополист на пазара:
Освен това тя е вертикално интегрирана със своята търговска фирма, която държи бензиностанциите в страната. Тази фирма се явява и най-големият вносител на готови горива извън тези, които преработва рафинерията.

Важен е въпросът и защо останалите играчи, огромни международни компании, които внасят горива и могат да ги продават на цени, които са конкурентни и близки до тези в Европа, не го правят, допълни Войнов.

В България се продава без акциз и без ДДС, които се определят от държавите и се добавят над разходите за производство и дистрибуция. Това каза също за предаването Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката в първото правителство на ГЕРБ по повод цените на горивата в страната:
В България се продава най-скъпият дизел и третият или четвъртият най-скъп бензин в Европейския съюз.

Трайков поясни, че основната роля в този случай има Комисията за защита на конкуренцията, чиито резултати от тяхната секторна проверка се очакват в най-скоро време:
Надявам се Комисията да види очевидното – че нещо на пазара на горива в България не е както трябва, защото няма нито една пазарна причина цените да са такива, каквито са.

Бившият министър на икономиката и енергетиката поясни, че разрешаването на проблема в Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, чиито служители подадоха сигнал за оказван натиск при извършвани от тях проверки по бензиностанциите, няма да снижи цените на горивата:

Цените на горивата няма да се променят, тъй като няма публични данни какви са разходите за производството и дистрибуцията на горива в България. Единственият орган, който има разследващи и санкциониращи функции, е Комисията за защита на конкуренцията, защото те могат да изискват всякаква информация, да направят връзки и изчисления и ако констатират проблем, да наложат огромни санкции.

Например, 10% от годишния оборот – ако бъдат наложени такива санкции и на участниците в евентуален картел, това са няколкостотин милиона лева, допълни Трайков.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 952