EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Експерти на "Росатом" идват в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експерти на "Росатом" идват в София

mail06:50 | 20.08.2016прегледи 1902 коментарикоментари 0


Правителството, БЕХ и НЕК търсят бързо, но не прибързано решение за АЕЦ "Белене", коментира пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Както е известно темата за АЕЦ "Белене" придоби особена острота в енергийния сектор след решението на Международен арбитражен съд, който постанови България да плати над 550 млн. евро на руския производител "Росатом" за неосъществения проект АЕЦ "Белене".
Теменужка Петкова съобщи, че в края на месеца в България ще дойде работната група от представители на "Росатом", като експертите ще търсят най-доброто решение, за да не бъдат нанесени по-големи вреди от причинените до момента с действията от 2006, 2008 година.
Според Петкова един възможен вариант е продажба на ядреното оборудване на трета страна, но продажбата не би могла да ни осигури покриването на всички разходи, които са извършени досега. Дори при цена от 200 милиона евро, пак ще останат едни над триста милиона евро, които трябва да бъдат погасявани от НЕК, допълни министърът.
Втори вариант е осъществяване на проекта от частни инвеститори, вече има индикации за подобен интерес, каза министърът.
В отговор на въпрос за евентуална приватизация с държавно участие, Петкова каза, че участието на НЕК е една възможност, но няма как да се каже на този етап с какъв процент и под каква форма.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg