EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Експерти искат увеличение на ДДС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експерти искат увеличение на ДДС

mail13:30 | 05.06.2015прегледи 1401 коментарикоментари 0


Експерти настояха за смяната в България на икономическия модел от либерален в социален, какъвто бил заложен в Конституцията , както и промяна на данъчни закони, съобщи БНР.

Експертите от Института за социална интеграция настояха за по - висок ДДС и диференцирани ставки за някои лекарства и храни. Според техните изчисления, това ще спечели на бюджета 1 милиард и 200 милиона лева приходи годишно, посочи Любомир Ганчев:

Да се измести данъчната тежест от преките към косвените данъци поради лесна и рентабилна събираемост чрез потребление. Тук говорим и за едно хармонизиране с европейското законодателство, тъй като ние сме с едни от най-ниските ставки за ДДС и да се намали ДДС за тези стоки от първа необходимост като хляб, мляко и лекарствени групи на 10%.

Любомир Ганчев аргументира и предложение за преминаване от плосък към прогресивен данък за лицата с повече от 3000 лева месечен доход :

Предлагаме минималната работна заплата да е необлагаема. 10% да се запази доходът от минималната работна заплата до този миминум от 3 хиляди лева, 20% да е облагането за доходи между 3 и 6 хиляди лева и за доходи над 6 хиляди лева данъкът за физически лица да е 30 %.
Дискусията бе организира от Института за социална интеграция и Фондация "Фридрих Еберт".
Както е известно преди дни икономисти от БАН, както и експерти на Лабораторията за управление на рисковете направиха предложения за промени в данъчното облагане.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg