EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Експерт:Алкохолният туризъм е златна кокошка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експерт:Алкохолният туризъм е златна кокошка

mail16:10 | 03.11.2014прегледи 846 коментарикоментари 0


Българският туризъм - при сегашното си позициониране на пазарите на ЕС, не само, че не служи за увеличаване на благосъстоянието на нацията и решаването на проблемите с бедността, но и привнася бедност. Тази негативна тенденция може да се преодолее само с пренасочване към други пазарни сегменти. Често убиваме кокошката, която снася златни яйца, като убиваме алкохолния туризъм, каза доц. Преслав Димитров, ръководител на катедра "Туризъм" в Югозападния университет при представяне на второто годишно изследване "Борбата с бедността в България", в което е застъпена и ролята на туризма, като двигател на икономиката. Според Димитров алкохолния туризъм има значителен принос в икономиката на страната. Проблемът с този вид туризъм се поражда при смесването на туристопотоците - семейни и алкохолни.

Димитров прогнозира, че до юни 2024 г. ръстът на средната месечна заплата на заетите в туризма ще е с 321 лева до 973 лева. Средногодишно за последните 15 години заплатите в сектора нарастват от 140
лева до 553 лева. Ако сега имаме 500 - 540 лева, отчетени като максимални стойности през годината, след 10 години можем да очакваме заплати около 908 лева, 907 или 890 лева. Подобни равнища, при положение, че българската икономика се очаква в някаква степен да върви напред, да се развива, не е оптимистично като тенденция, коментира експертът.
Той отбеляза още, че сивият сектор в туризма е около 20-30%, като основната причина за него е наличието на негласни картелни споразумения между хотелиерите за заплатите на персонала и това, че част от заетите са принудени да разчитат на бакшиши.

Димитров обясни, че съществува прекалено силна зависимост между развитието на приходите от сектора у нас и това, което се случва в Западна Европа. Българският туризъм е обвързан от 83 % до 90,7 % с развитието на БВП тези страни. Тази обвързаност показва нещо много просто, че когато икономиката на западноевропейските страни - Германия, Обединеното кралство, Швеция или Гърция дръпнат надолу и нашият туризъм много рязко дръпва надолу, а оттам и доходите в страната, обясни доцентът.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg