EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Експерт: Невъзможна е инфлация от 7-8%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експерт: Невъзможна е инфлация от 7-8%

mail15:05 | 15.10.2021прегледи 640 коментарикоментари 0


Икономиката се възстановява от тежкото дъно през 2020-та година. Има повече приходи в бюджета, ръст на заплатите в бюджетния сектор и предприятията, безработицата е на ниско ниво, смята експертът от ИПИ Петър Ганев. 

"Има и рискове, и негативни новини, като най- важните са растящите цени. Това, което се случва с цените на енергийните суровини и  бута инфлацията не е добра новина.  При нас инфлацията може да надскочи обичайните 3%, но не мисля, че ни чакат негативни изненади от 7-8 % инфлация в края на годината", коментира пред Радио Пловдив Ганев. 

Той смята, че най- чувствително ще бъде поскъпването на тока и парното, като тук хората ще усетят удар по джоба си. При всекидневните пазарувания няма да бъде усетено толкова много. "В условия на криза и несигурност е нормално поведението на потребителите да бъде по- консервативно. Ако ти тече покривът го оправяш, но не правиш ремонт по принцип", каза Петър Ганев.

По думите му преди избори, винаги се пуска фабриката за илюзии. "Няма универсално решение как да не се усети поскъпването. Част от мерките ги видяхме с увеличението на пенсиите. При поскъпването на ел.енергията е доста специфично. Част от държавните компании в момента в енергетиката имат свръх печалби, които могат да бъдат преразпределени", подчерта икономистът.

В Деня на българската община той подчерта, че местните власти по принцип са затегнали колана, тъй като зависят и от трансферите на държавата. Ако 2% ДОД остава за общините, в техните бюджети ще влязат 800 милиона лева. "Въпросът е да се преборим да има финансово преразпределение.   Така те може да провеждат по- самостоятелна политика в две направления – инвестиции в индустриални зони и техническа инфраструктура. Другото направление  е демографското – с политики, които могат да подпомагат младите хора", обясни Ганев. 

Оставането на част от ДОД в общините ще има по- голям стимул за кметовете да привличат инвеститори и да разкриват работни места, подчерта още той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg