EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Експерт: Държавният дълг е 25-30% от БВП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експерт: Държавният дълг е 25-30% от БВП

mail16:10 | 15.06.2016прегледи 1114 коментарикоментари 0


Държавният дълг на България е между 25 и 30% от БВП. Едно такова равнище на държавен дълг по стандартите, които съществуват в света, съвсем не е обезпокоително. Това заяви в предаването „12+3“ на БНР проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт – БАН във връзка с думите на бившия премиер Пламен Орешански, който в интервю за Нова телевизия коментира, че България върви към гръцки сценарий, а дългът се натрупва много по-бързо, отколкото расте икономиката. Проф Минасян даде пример с Япония, която има държавен дълг повече от 200% от БВП, Гърция има между 150 и 180% дълг, в Италия – 130-140% от БВП, Кипър – 110%, Белгия – повече от 100%. Емитирането на дълг нищо не означава, въпросът е за какво се използва този дълг, посочи икономистът: Ако някой емитира задължение, за да си купи кебапчета и бутилка вино и да се чувства добре след това в продължение на няколко часа, а след това да мисли как да ги върне тези пари, това не е хубаво. Но ако се емитира задължение, за да се стартира някакво производство, което да донесе определен доход и от него човек да съумее да си осигурява прехраната, тогава вече това е добро. Най-големият майсторлък във финансите е да съумееш да използваш чужди пари в свой собствен интерес. Обяснението на финансовия министър за емитирането на последния дълг е да се запълни дупката във Фонда за гарантиране на влоговете, след като бяха изплатени парите на вложителите в Корпоративна търговска банка. Според проф. Минасян по-важният въпрос от този върви ли България към гръцкия сценарий е защо не се емитират външни задължения на държавата, които да стимулират икономическия растеж. Друг проблем, по думите му, е, че се култивират вредни навици в управленския елит.

Има опасност страната да влезе в дългова спирала, ако правителството продължава да прави дефицити в една нормализирана икономика. Това каза в предаването „Нещо повече“ на БНР финансовият експерт Любомир Дацов.Той посочи, че за последните няколко години дългът е нараснал с близо 17 милиарда.Чисто макроикономически дългът е 30% от БВП, което по международните стандарти е относително ниска величина, уточни той.Според него кризата, която продължава вече толкова години, всъщност е криза на публичните финанси, поради големината на натрупаните публични дългове.

България влиза в дългова спирала. Смениха се много правителства и нямаше бюджетни дефицити. Всички правителства в последните 8 години обаче, управляват икономиката така, че има бюджетни дефицити. Скоро ще има утрояване на дълга, само за 8 години, което е много неприятно. Това заяви в понеделник в ефира на Bulgaria ON AIR бившият вицепремиер и министър на транспорта Николай Василев. Той предупреди, че някои от най-големите държавни катастрофи са след дългови кризи. "В добрите години трябва да има излишъци, за да може всяка година държавата да е по-малко задлъжняла от предходната", обясни икономистът.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145