EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Експерт: Бюджет 2019 не стимулира растеж

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експерт: Бюджет 2019 не стимулира растеж

mail18:10 | 28.10.2018прегледи 611 коментарикоментари 0


С този бюджет, с това развитие на нашата икономика все повече задълбочаваме нашето затъване в това, което може да се нарече европейска бедност. Това заяви пред "Хоризонт" проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт при БАН.

"Нашият БВП на човек от населението се оценява някъде на около 7 хиляди евро. Средноевропейското равнище е около 30 000 евро. С тези темпове, с които се развиваме, тази дистанция ще се увеличава. И логично се питаме - докога ще бъде така? Не е ли обидно за нас като нация, като хора, като индивиди това, че постоянно затъваме в това блато на европейската бедност и няма спасение? Непосредствено преди нас, на предпоследно място, се намира Румъния и румънският брутен вътрешен продукт на човек от населението е например някъде около 9 500-600 евро, тоест с една трета повече от това, което ние произвеждаме", посочи проф. Минасян.

Основен въпрос е може ли държавният бюджет да въздейства на икономическата активност вътре в страната или не може, подчерта икономистът. По думите му, държавният бюджет е много мощен инструмент за въздействие на икономическия растеж и има механизми за това, които обаче у нас не се използват. Гарабед Минасян отчита още "изключително засилващо се бягство на български капитали в чужбина". Той даде пример с първите осем месеца на настоящата година и изтъкна, че изработени и натрупани капитали от български граждани в размер на 3.1 милиарда евро са били изнесени в чужбина. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg