EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Експеримент: Соларни покриви в овощна градина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експеримент: Соларни покриви в овощна градина

mail09:04 | 12.09.2022прегледи 579 коментарикоментари 0


В овощната градина на Кристиан Нахтуей в западна Германия е сезонът на бране и работниците товарят количките си със зрели червени ябълки "Елстар", готови за изпращане до европейските супермаркети, предаде Асошиейтед прес.

Но фермата на Нахтуей прибира и втора реколта. Много от ябълковите дървета растат под слънчеви панели, които произвеждат изобилно електричество през тазгодишното необичайно богато на слънце лято, като същевременно осигуряват на плодовете отдолу така необходимата сянка.

"Идеята е проста – да защитим овощната градина, без да намаляваме наличната площ за отглеждане и по-специално да поддържаме производството. На всичкото отгоре има слънчево електричество, което се генерира на същата земя", коментира Нахтуей, чиято ферма се намира в Гелсдорф, на час път с кола южно от Кьолн.

Мащабните соларни инсталации върху обработваема земя стават все по-популярни в Европа и Северна Америка, тъй като фермерите се стремят да се възползват максимално от земята си и да създадат втори източник на приходи.

Получаването на правилната комбинация от реколта и слънчева енергия обаче е трудно, тъй като съвременните сортове плодове са фино настроени към определени условия на отглеждане. Всяка промяна може да промени баланса, коствайки приходи на фермерите, ако плодовете им са повредени, с грешен цвят или не са толкова сладки, колкото потребителите искат.

Ето защо Нахтуей си сътрудничи с изследователи, за да тества кои сортове ябълки процъфтяват под соларния навес и кои видове фотоволтаични покриви са най-подходящи за овощната градина. За да се сравнят резултатите, някои дървета са покрити с конвенционална мрежа, която обикновено се използва за защита на чувствителните култури от градушка.

Юрген Цимер, експерт от отдела за земеделски услуги на провинция Райнланд-Пфалц, каза, че ябълките, отгледани под соларните покриви, са малко по-малко сладки тази година от тези под мрежите против градушка. Но едва ли някоя от ябълките със соларна сянка е била повредена при интензивната слънчева светлина, която удари региона на 24 юли тази година, докато до 18 процента от непокритите плодове са претърпели слънчево изгаряне този ден, допълни той.

"Необходими са ни поне две до три пълни години, за да запишем всички метеорологични условия, които могат да възникнат, и да разгледаме добива и цвета, които произвеждат различните сортове дървета", каза Цимер.

Изследователите се надяват, че тестовете ще покажат, че дървесните овощни култури процъфтяват под соларни панели. Това може да помогне за предотвратяване на конкуренцията на производството на енергия от възобновяеми източници за ценна земя със селското стопанство - нарастващо безпокойство за тези, които искат да се справят с изменението на климата и растящите цени на храните.

Нахтуей сподели, че може да използва слънчевата електроенергия, генерирана във фермата, за да захранва собствените си съоръжения и машини. Но като начало той планира вместо това да осигури електричество на десетки близки домове.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039