EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Експат Бета масирано инвестира в подценени активи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експат Бета масирано инвестира в подценени активи

mail13:45 | 27.05.2010прегледи 2090 коментарикоментари 0


„Експат Бета” АДСИЦ има готовност да направи първата инвестиция седмици след приключване на процедурата по увеличението на капитала, която тече в момента. Това обявиха на днешната пресконференция Никола Янков и Николай Василев, управляващи партньори в „Експат Капитал”. Публичното предлагане започна на 21 май 2010 г. Емисията на „Експат Бета” АДСИЦ е в размер на 43,428,900 броя обикновени акции с емисионна стойност от 1 лев/акция, с което капиталът на дружеството може да достигне 47,771,790 лв.
Ако увеличението бъде успешно, фондът може да стане основен играч на пазара на подценени активи в България. След бума на строителството в момента на пазара има много нови проекти с добро качество, но с финансови затруднения. Заради рецесията се очаква вълна от разпродажби на недвижими имоти от страна на банки или предприемачи в затруднено положение. Целта е „Експат Бета” АДСИЦ да стане един от много малкото купувачи на пазара със свободни ликвидни средства.
В момента дружеството разглежда солиден списък от проекти, които отговарят на няколко основни критерия – отлични локации, високо качество, никакъв строителен риск (завършени нови модерни търговски и офис обекти с всички необходими лицензи за експлоатация), подценена стойност.
„Експат Бета” АДСИЦ ще прилага 3 основни правила при инвестиране в подценени активи:
• Придобиване на новопостроени обекти в експлоатация на цена около стойността на банковите заеми, обезпечени с тези обекти (50-75% от инвестиционните разходи)
• Придобиване на обекти за отдаване под наем, на цена, позволяваща 15-20% доходност. Продажба след 2-3 години при по-ниска доходност с цел удвояване на инвестицията
• Придобиване на силно подценени имоти спекулативно с цел удвояване на първоначалната инвестиция за 2-3 години
При увеличението на капитала настоящите инвеститори получават по 1 търгуемо право за всяка притежавана акция, като всяко право им дава възможност за записване на 10 нови акции. Търговията с права ще се проведе от 31 май до 28 юни 2010 г. За неупражнените права на 7 юли ще има аукцион, а записването на нови акции ще продължи до 21 юли. Очаква се вторичната търговия с новите акции на „Експат Бета” АДСИЦ на борсата да започне към края на август.

За компанията
„Експат Бета” АДСИЦ, чието обслужващо дружество е „Експат Капитал” АД, се търгува на Българската фондова борса – София. Това е една от малкото акции в България, които се търгуват на цена около стойността си преди кризата. Една от причините за това е, че фондът няма никакви банкови задължения, като в същото време притежава първокачествени активи.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg