EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еколози: Строежи в парк Сините камъни ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еколози: Строежи в парк Сините камъни ?

mail13:33 | 25.02.2010прегледи 1609 коментарикоментари 1


Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” алармира за опит за незаконна процедура по прехвърляне на държавната собственост в Природен парк Сините Камъни към община Сливен.
На 18 февруари 2010 г. общинският съвет на Сливен е одобрил предложение на кмета на града да бъде предприета процедура по чл. 54 от Закона за държавната собственост за безвъзмездно прехвърляне на община Сливен на собствеността върху недвижим имот - държавна собственост. Под „недвижим имот - държавна собственост” община Сливен има предвид публичната държавна собственост на територията на Природен парк Сините камъни. Тя заема над 90% от цялата площ от над 11 хиляди хектара на природния парк. Общинските съветници са възложили на кмета на община Сливен да отправи искане до Министерски съвет чрез Областния управител на Сливен за безвъзмездно прехвърляне на „имота”.
Въпросното решение на Общински съвет е незаконосъобразно, защото:
- нарушават се чл. 10 ал.1 от Закона за защитените територии и чл.7 ал.1 от Закона за държавната собственост. Посочените текстове разпореждат, че собствеността на държавата в защитените територии е публична и като такава не може да бъде обект на разпореждане.
Нещо повече, Общинският съвет и кметът на община Сливен показват, че не разбират ролята и значението на защитените територии като цяло, въпреки изразеното им желание да управляват една от тях.
Защитените територии в България изпълняват функция на опазване на биологичното разнообразие  не на местно, а на национално и европейско ниво. Неслучайно Природен парк „Сините камъни” е част от европейската мрежа от защитени зони Натура 2000, както по Директивата за опазване на местообитанията, така и по Директивата за опазване на птиците.
Съгласно българската конституция отговорностите за опазване на биоразнообразието и управлението на националната екологична мрежа е ангажимент  на държавата в лицето на изпълнителната власт, а различните собственици (включително общините) носят отговорности само за своята собственост.
Плановете на кмета на Сливен за Природен парк Сините камъни са ясни – бъдещето му е той да се превърне в „селищно образувание” и да се застрои. Не са тайна и амбициите на кмета за създаване на ски курорт в местност „Даулите” (където сега има малка ски писта) в природния парк, който да обслужва Източна България. Комичното е, че най-високата точка в Сливенския балкан, връх Българка, е на едва 1181 метра.
Природен парк Сините камъни е покрит предимно с широколистни гори от мизийски бук. В «Червената книга на България» са включени близо 80 вида растения и 60 вида птици (като сокол орко и кръстат орел), които се срещат в Природен парк Сините камъни, както и 6 вида растения (сред които урумово лале), обявени за застрашени в световен мащаб.
„Държавата трябва да е наясно, че това е опит за местна феодализация, която може да има опасни последици за над 60% от защитените територии в страната”, предупреждават от коалицията „За да остане природа в България”. Целенасочените действия на друга една община – Царево, на част от чиято територия е Природен парк Странджа, също са в посока обратна на опазване на природата за благото на всички българи.

Първо община Царево се опита неуспешно да заличи парка де юре чрез обжалване на неговата заповед за обявяване. Сега се опитва да заличи природата на Странджа де факто чрез предвижданията за масирано застрояване на крайбрежието в новия си общ устройствен план.
Коалицията „За да остане природа в България” вече изпрати сигнали до областния управител на Сливен и до Регионалната инспекция по околна среда и води – Стара Загора с искане за отмяна на скандалното решение. Предстои по случая да вземе отношение и стопанинът на държавните гори в Природен парк Сините камъни - Изпълнителна агенция по горите.


 
Коментари
 
прокурор - 28-02-2010 г. 20:30:08

Ами не зле да се направи една проверка на стопанисването на общинските гори,че големи легенди се носят за сечите в тях. Но проверката не трябва да е от пдлогата му Върбанов-РДГ Сливен, а от специалисти от ИАГ и екологични организации.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg