EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Е.коли в авокадо и цвекло?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Е.коли в авокадо и цвекло?

mail14:40 | 09.06.2011прегледи 854 коментарикоментари 0


Вариант на бактерията Ешерихия коли, различен от причинителя на епидемията, взела 25 жертви в Европа, е открит върху холандски стръкове от цвекло - разсад, изнасян за Германия и Белгия. Това съобщиха днес холандските санитарни власти, предадоха осведомителните агенции. "Този вариант бе открит върху кълнове от цвекло, отгледани от холандски производител", заяви за Франс прес Мариан
Бестелинк, говорителка на санитарните власти в Холандия. "Сигурни сме, че не става дума за варианта, причинил епидемията в Германия", добави тя. Кълновете ще бъдат спрени от продажба, увери Бестелинк, защото "все пак може да причинят заболявания, човек никога не знае".
Рядък и твърде заразен щам на бактерията Ешерихия коли отне живота на 25 души в Европа, от които 24 починаха в Германия. Източникът на заразата остава неизвестен, напомня АФП. Тайландското министерство на здравеопазването обяви, че е била открита бактерия Ешерихия коли в авокадо, внесено от Европа, но засега не е известно дали е от същия щам като тази, довело до смъртта на 25 души в Европейския съюз, предаде Франс прес. Правителството призова населението да не се поддава на паника, изтъквайки, че има няколко разновидности на бактерията. То обаче посъветва хората старателно да мият пресните плодове и зеленчуци или да ги подлагат на топлинна преработка. Вариант на бактерията Е. коли беше открит в пратка с авокадо от неуточнена европейска страна, посочи министерството, като уточни, че трябва да се изчакат 3 до 5 дни, за да се установи дали става въпрос за смъртоносния щам.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg