EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еко такса за всички торбички

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еко такса за всички торбички

mail13:45 | 06.06.2012прегледи 870 коментарикоментари 0


Предстои и нова промяна по отношение на найлоновите торбички, съобщи министър Нона Караджова при представане на проучване за еко културата на българското общество. От първи октомври ще бъде въведена екологична такса не само за тънките найлонови торбички, но и за всички останали независимо от техния размер или плътност, като превантивна мярка срещу масовата им употреба. След като бе наложена  екотакса за по-тънките пластмасови торби, фирмите се ориентираха към производството на тези с по-голяма дебелина, за които няма такса. Налагането на екотаксата има дисциплиниращ ефект, посочи още Караджова и даде за пример себе си, като обясни, че в чантата си носи винаги торба от плат.
От есента на тази година при покупка на хранителни продукти в найлонови торбичка потребителите ще плащат по 35 стотинки, от следващата година таксата ще е 45 стотинки , а от 2014 - 55 стотинки.

Годишно в страната се използват приблизително 1 милиард и 200 милиона полиетиленови торбички за еднократна употреба, които не се разграждат в природата, създават екологичен риск от затлачване в коритата на реките и естетичен проблем с прекомерното си разпространение. Досега таксата е въведена за полиетиленовите торбички, чиято дебелина е под 15 микрона /торбичките тип потник, т.нар. летящи/. От такса са освободени тези торбички, които служат за първична опаковка и са в непосредствен контакт с храните, които не могат да се продават без опаковка.
Очаква се формирането на крайна цена на торбичката да има възпиращ ефект за гражданите. При отказ да се използват масовите торбички за еднократна употреба, спестените средства за всяко домакинство в страната ще бъдат през 2012 г. - 255 лв., 2013 г. - 328 лв., и 2014 г. - 400 лв.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg