EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еквадор отново изнася банани за Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еквадор отново изнася банани за Русия

mail11:30 | 21.02.2024прегледи 414 коментарикоментари 0


Еквадор обяви вдигането на руската забрана за внос на банани, наложена под претекста за наличието на насекоми вредители, но реално, дължаща се на обявеното от Кито намерение да обмени със САЩ старо съветско военно оборудване, което Вашингтон възнамерява впоследствие да достави на Украйна, предаде Франс прес.

"Добра новина: 100 на сто от износа на еквадорски банани към Русия вече се осъществява", написа в социалната мрежа "Екс" (X) еквадорската министърка на производството Сонсолес Гарсия. 

Тя уточни, че Москва е разрешила "възобновяването на стокообмена с петте компании, който бе спрян" на 5 февруари от Руската служба за ветеринарен надзор.

Русия е втората най-голяма дестинация за еквадорските банани с 21 на сто от общия износ след ЕС (28 на сто), според Асоциацията на износителите на еквадорски банани (AEBE).

Ограничителната мярка бе наложена, след като еквадорският президент Даниел Нобоа обяви на 10 януари да приеме офертата на Вашингтон за размяна на стара съветска техника срещу ново поколение американски оръжия на стойност около 185 милиона евро.

САЩ уточниха, че съветските оръжия от Еквадор ще бъдат изпратени впоследствие на Украйна, за да й помогнат във войната с Русия. 

Това двустранно споразумение предизвика гнева на Москва.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg