EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК:5 млрд.евро земеделски загуби от ембаргото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК:5 млрд.евро земеделски загуби от ембаргото

mail12:40 | 04.09.2014прегледи 1193 коментарикоментари 0


ЕК е оценила на 5 милиарда евро обема на земеделския износ, попаднал под руското ембарго, заяви еврокомисарят по земеделието и развитието на селските райони Дачиан Чолош, цитиран от ИТАР-ТАСС.
"Руското ембарго е засегнало 4,2% от общия износ (от 28 страни) на ЕС. Това е малко под половината от нашия износ за Русия. Общата стойност (на този обем) се оценява на 5 милиарда евро", посочи Чолош.
Той обяви също, че ЕК "не разглежда ограничителни мерки в отговор на аграрното ембарго на Русия". "Задачата на моите служби е оценка на щетите от руското ембарго и осигуряване на подкрепа за сектора. С въпроса за всички ограничителни мерки се занимава Съветът на ЕС", подчерта еврокомисарят.

Брюксел ще предложи тази година 30 милиона евро допълнително по програмите за насърчаване, целящи да помогнат на агро-хранителния сектор, засегнат от руското ембарго, да намери нови пазари, обяви ЕК, цитирана от Франс прес и ИТАР-ТАСС.
През август ЕК вече обяви мерки под формата на компенсации за изтегляне от пазара на нетрайните плодове и зеленчуци и помощ за складирането на млечни продукти в очакване да бъдат намерени други места за продажбата им.
Комисията разгледа "втори пакет от мерки", предвиждащи "да бъде улеснено търсенето на нови дестинации, нови пазари" за продукцията, пострадала от руското ембарго, и "по-специално млечните продукти, месото, плодовете и зеленчуците", поясни еврокомисарят по земеделието Дачиан Чолош.
По думите му се предвижда да бъдат удвоени бюджетните средства по програмите за насърчаване за тази година, като сумата ще се увеличи от 30 на 60 милиона евро.
Става дума за общо 120 милиона евро, тъй като 60 милиона евро ще дойдат от ЕС и 60 милиона евро - от частния сектор, в рамките на съфинансиране, поясни еврокомисарят.
В петък Комисията ще предложи тази мярка на срещата на европейските министри на земеделието в Брюксел. Еврокомисарят съобщи също, че се очаква със страните членки
и Европейския парламент да бъде обсъден и трети пакет от мерки, включващ компенсации за малките и средните земеделски стопанства. Мерките, обявени досега, ще се финансират предимно от кризисен резерв, предвиден в бюджета за Общата селскостопанска политика (ОСП). Основната част, оповестена на 18 август, засяга редица плодове и зеленчуци и е в размер на 125 милиона евро, припомня АФП.
Мерките за прасковите и нектарините бяха предварително обявени - 32,7 милиона евро. Размерът на помощта за млечните продукти, основно сирена, мляко на прах и масло, все още не е известен официално, но е между 10 и 20 милиона евро.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158