EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕК: Ядрената енергия и газта са "зелени"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК: Ядрената енергия и газта са "зелени"

mail20:04 | 03.02.2022прегледи 471 коментарикоментари 0


Европейската комисия съобщи, че е постигнала консенсус да приеме природния газ и атомната енергия за зелени източници и мярката ще бъде предложена за гласуване в Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Според ЕК двата енергоизточника ще играят важна роля в преследването на целта за природосъобразна икономика до 2050 година в Съюза.

"Причината за включването на газа и на ядрената енергия е, че ние твърдо вярваме, че тези енергийни източници са необходими за прехода", заяви еврокомисарят за финансовите услуги Марейд Макгинес.

Тя призна, че всички европейски институции са разделени по класифицирането на природния газ и атомната енергия, като в комисията се е стигнало до гласуване, а актът е бил подкрепен със "значително мнозинство".

В предложението на ЕК се предвижда държавите от Европейския съюз да запазят отговорността си при определянето на т. нар. енергиен микс - разнообразието от използвани енергоизточници. ЕС не насочва инвестиции в определени сектори, нито забранява, заяви Макгинес.

ЕК предава предложението за оценка на Съвета на ЕС и на Европейския парламент. Решението на тези две институции се очаква в срок от четири месеца, като всяка от тях може да поиска удължаване с два месеца.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg