EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕК: Токът в България е най-евтин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК: Токът в България е най-евтин

mail09:00 | 06.10.2014прегледи 1658 коментарикоментари 0


Европейската комисия представи доклад за недостатъците в съставянето на цените на тока в България и още няколко държави от ЕС.
Докладът разглежда причините за несъответствията, съчетани с цени за крайните потребители, които са под стойността на пренасяната от електроразпределителните дружества електроенергия. Основното заключение е, че тези причини са по-всеобхватни и не са свързани единствено със затруднената
икономика. Като една от причините е посочена структурата на енергийния пазар.
За България, както и за Латвия, Унгария, Малта и Румъния, се отбелязва, че част от проблема се създава от финансовото състояние на регулираните дружества в сектора. За България се посочва, че трите най-големи електроразпределителни дружества дължат на Националната електрическа компания общо 347,6 милиона лева заради собствените си задължения от 2010 г. насам към дружествата за производство на възобновяема енергия.
Цитирани са данни от доклад на Световната банка за нашата страна от миналата година, според които токът в България е най-евтин в ЕС. Същевременно в последните пет години се наблюдава повишаване на себестойността на производството на ток заради повишеното производство на възобновяема енергия и
свързаните с него субсидии. Допълва се, че роля имат дългосрочните договори за доставки на ток и забавеното либерализиране на пазара.
Докладът сочи, че в последната година у нас в слънчеви и вятърни централи са били вложени над четири милиарда евро, които следва да бъдат изплатени от допълнителни такси, плащани от потребителите в следващите години. Отбелязва се, че цените на тока засега не могат да доведат до изплащането на вложенията в екологичното производство на ток.
Наред с анализа на финансово-организационните причини за недостатъците в българската енергийна система и цените на тока, в документа се отчита, че повишението с 14 процента на стойността на електричеството у нас през 2013 г. е довело до "драматични улични протести" и оставка на правителството в София.
В доклада се отбелязва, че нашата страна разполага със "свръхвъзможности" за производство на ток, затова ЕК препоръчва улесняване на износа на електроенергия и изграждането на по-добри връзки със съседните електропреносни системи. Предвид бедността у нас се отправя препоръка за разширяване на помощите за отопление и други обществени придобивки, "ограничени драматично" в последните години.
В заключение комисията пояснява, че недостатъците в ценообразуването на тока в ЕС са възникнали най-напред в страните, пострадали най-тежко от икономическата криза (Испания, Португалия и Гърция). Същевременно се отчита, че проблеми се наблюдават както у нас, така и във Франция, Малта и Румъния. /БТА


Тагове: цена, ток
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1960