EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК създава Европейски валутен фонд?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК създава Европейски валутен фонд?

mail14:13 | 08.03.2010прегледи 982 коментарикоментари 0


Европейската комисия се присъедини към текущите поверителни консултации между Германия и Франция, относно възможността за създаване на Европейския валутен фонд (ЕВФ), съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на запознати източници от ръководните среди на ЕС.
Идеята за създаване на Европейски валутен фонд се утвърди около настоящата финансова криза в Гърция, провокирала притеснения и по отношение на други страни от еврозоната. Според Маастрихтският договор (официално Договор за Европейски съюз) нито Европейската централна банка, нито отделните страни могат непосредствено да предоставят финансова помощ на държава - членка на ЕС, която се намира на ръба на фалита, отбелязва електронното издание К2Капитал. Това, обаче, може да е необходимо в критичен период, изтъкна премиерът на Гърция.
Идеята за създаване на Европейски валутен фонд беше спомената за първи път преди седмица от финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле.
„За вътрешната статика на еврозоната е необходима институция, която да разполага с опита на Международния валутен фонд и със сходни правомощия за действие”, заяви пред немската преса Шойбле.


Тагове: фонд, ЕС, Гърция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg