EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК: Съдебната система прекалено пасивна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК: Съдебната система прекалено пасивна

mail14:30 | 20.07.2011прегледи 932 коментарикоментари 0


Днес в Брюксел бяха разпространени докладите на ЕК за България и Румъния по Механизма за сътрудничество и оценка. Това е петият такъв доклад за двете страни. В рамките на брифинг, разпространяван и он-лайн, говорителят на ЕК Марк Грей запозна присъстващите журналисти и гости с последния Доклад по Механизма за сътрудничество и проверка за Румъния и България. Той каза, че докладът нито е положителен, нито отрицателен. Това е петият годишен цикъл по този механизъм. Докладите съдържат подробна оценка за постигнатия напредък в двете страни от 20 юли миналата година до настоящата дата. Констатира се постигнат напредък, макар че механизмът все още е необходим.
Елементите на нормативната уредба, макар и не всички налице, действат ефективно в двете страни. Усилията вече трябва да се пренасят към прилагане на нормативните актове. В този контекст е важно съдебната система в България и Румъния да покаже ангажираност в процеса на реформите.
От последния доклад през юли 2010 г. България демонстрира укрепване на позициите на Висшия съдебен съвет. Предприети са стъпки за преодоляване на конфликта на интереси. Констатира се реформа на полицейското разследване, взето е решение за създаване на Специализиран съд. В парламента е приет законопроект за изземване на придобитото по незаконен начин имущество, но впоследствие той е отхвърлен. Няколко извършители, участващи в организирани престъпни групи, са били осъдени. Расте броят на обвинителни актове срещу организирани престъпни групи. Регистрирани са първи изменения в наказателно-процесуален кодекс през 2011 г. Въпреки това комисията посочва важни предизвикателства пред страната ни. От миналото лято насам редица лица, заподозрени за корупция по високите етажи, са били оправдани. Тези недостатъци не са достатъчно добре анализирани от органите на реда и от съда. Макар да са били приети изменения в закон за съдебната система от декември миналата година, този закон не се прилага в съответствие с посочените намерения. Не се разследват съмненията за корупция в съдебната система, както препоръчва Комисията.
Българското правителство показва ангажираност в процеса на реформите. Тази ангажираност трябва да се запази и да се види положителният ефект от промяната на нормативната уредба. Новият закон за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин, е важна крачка напред. Необходима е по-добра отчетност в съдебната система за постигането на убедителни резултати. Въпрос на национален приоритет за България е бързо да работи за по-нататъшната реформа на съдебната система. Комисията ще подкрепя действията на българските власти и на българския народ за постигането на тези реформи. Комисията отправя съответните препоръки към румънските и българските власти.
Ето част от препоръките за България:
Професионалната практика в съдебната система.
Изземване на придобитото по незаконен път имущество.
Изграждането на ефективни структури в борба с организираната престъпност.
От миналия доклад насам В Румъния са постигнати значителни стъпки за подобряване на ефективността на съдебното производство. Констатира се създаването на четири нови кодекса, които ще поставят началото на един модерен съдебен процес. Преди въвеждането на тези кодекси, някои мерки са довели до ускоряване на съдебното производство. Националната агенция за почтеност работи по конкретни случаи. Националната агенция за борба с корупцията също трупа нови постижения. По отношение на България и Румъния се констатират важни предизвикателства. Необходим е по-голям напредък в борбата срещу корупцията. Няколко знакови случая остават висящи пред съда. Необходими са неотложни действия за ускоряване на тези съдебни производства, както и недопускането за изтичане на давностния срок без конкретния решения. Борбата с корупцията трябва да е основен приоритет за румънските власти. Необходима е нова стратегия в тази посока. Препоръчват се спешни мерки за изземване на имущество, придобито по нелегален начин, и по-голяма активност в случаите с пране на пари. Необходими са по-добри резултати при конфискацията на такова имущество, както и налагането на превантивни санкции.
За да се ускори реформата, Румъния трябва активно да работи за промените в Гражданския кодекс и останалите три кодекса през 2012 г. Трябва да се укрепи сътрудничеството между съдебната система и гражданското общество. Румънската стратегия за реформа на съдебната система трябва да бъде приета и обезпечена. Новосъздаденият Висш съдебен съвет трябва да подкрепи реформите. Румъния е направила значителни стъпки напред. Констатира се укрепване на политиката за борба с корупцията. Тя следва да бъде приоритет с подкрепата на парламента. Комисията дава подробни препоръки на румънската страна за продължаване на постигнатия напредък. Румъния трябва да ускори съдебните производства, да въведе новите кодекси и да вземе по-нататъшни решения за преструктуриране на съдебната система.
Следващото лято, пет години след създаването на Механизма за сътрудничество и проверка, комисията ще направи обща оценка от присъединяването на двете балкански страни насам, и ще излезе със съответните предложения. Следващата стъпка на Комисията зависи от постигнатия напредък, както в България, така и в Румъния, се посочва в доклада на ЕК.
По отношения на инцидентите с избухналите бомби пред централите на РЗС и ДСБ в София вчера, Комисията посочва, че трябва да се предприемат незабавни мерки за разкриване на извършителите. /БГНЕС

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg