EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК събира мнение за ДДС бъдещето

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК събира мнение за ДДС бъдещето

mail16:00 | 01.12.2010прегледи 765 коментарикоментари 0


Европейската комисия започна днес широко обществено допитване за подобряване на системата в Европейския съюз за събиране на Данък добавена стойност /ДДС/.
Целта е всички заинтересовани страни да изразят вижданията си по съществуващите проблеми около ДДС и да дадат идеи за тяхното решаване. Отговорите от допитването ще се използват за избор на най-добрия подход при създаването на по-стабилна, солидна и ефективна система за ДДС в бъдеще.
Имаме нужда от система за ДДС за 21-я век - опростена, съвременна и ефективна. ДДС се плаща от гражданите, събира се от предприятията и представлява основен източник на приходи за европейските държави. Този данък засяга всички. Призовавам всеки да изрази мнението си, което ще позволи да осигурим в бъдеще по-доброто функциониране на системата за ДДС в полза на всички, изтъкна комисарят по митническата и данъчна политика и борбата с измамите Алгирдас Шемета.
ДДС е въведен в Европейския съюз преди повече от 40 години в условията на много по-различен пазар от сегашния. Въпреки многобройните усилия през годините за модернизиране и опростяване на системата за ДДС, режимът очевидно вече не съответства на потребностите на съвременната икономика.
Сложността на сегашната система за ДДС води до излишни разходи, създава тежест за данъкоплатците и администрацията и поставя пречки пред развитието на вътрешния пазар. Освен това слабости в системата я правят уязвима за измами и избягване на данъци, смята Европейската комисия.
Някои от въпросите, на които се очаква да отговори допитването, са дали все още е подходящо използването на намалени ставки на ДДС, дали правилата за приспадания са достатъчно неутрални, дали и как системата може да се направи по-устойчива на измами и как да се съкратят бюрократичните формалности при сделките с ДДС, дали и как събирането на ДДС може да бъде подобрено.
Допитването е отворено до 31 май 2011 г. Въз основа на получените отговори Европейската комисия ще представи приоритетите пред бъдещата система за ДДС в специално съобщение, което ще бъде публикувано в края на същата година.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg