EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК спира плащанията на 15 ноември?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК спира плащанията на 15 ноември?

mail06:40 | 23.10.2013прегледи 877 коментарикоментари 0


Европейската комисия ще спре плащанията от бюджета на ЕС на 15 ноември, ако спешно не й бъдат приведени 2,7 млрд. евро за покриване на разходите. За това е информирал председателят й Жозе Мануел Барозу в писмо до Европейския парламент. В него Барозу настоява за актуализация на бюджета, за бъде избегнато обявяването в несъстоятелност на Комисията, която е изпълнител на бюджета.
Новата дупка в европейските финанси се дължи на по-малко от прогнозираните собствени приходи на Съюза. В резултат на икономическия спад, постъпленията от вносни мита и такси са с 10% под очакваните, а отчисленията от ДДС - с 2,3%.

До момента в парламента са постъпили 9 искания за актуализация на бюджета за 2013 г., а той е с 6% по-висок от разходите, с които ЕС ще разполага догодина.
Сред условията на парламента е отпускането на допълнително 3.9 млрд. евро за тази година, за да се намали натиска върху финансите на ЕС за догодина. Според очакванията догодина 90% от плащанията ще отидат за стари проекти, като почти няма да останат пари за нови инвестиции.
Българският евродепутат Ивайло Калфин , който е докладчик на Европейския парламент за бюджета на ЕС за 2014-2020 г., заяви, че парламентът няма да приеме поисканото от Съвета на ЕС значително орязване на разходите за 2014 г. с 8,1 млрд. в ангажименти и 4,3 млрд. в реални плащания, което е с 6% по-малко от тазгодишния бюджет на ЕС.
Сред останалите съкращения са разходите за хуманитарна помощ и за бежанците от Близкия Изток, за миграция, за поощряване на малкия и среден бизнес, за селско стопанство и за екология.
Европейският парламент предлага бюджетът на ЕС за 2014 г. да възлезе на 136, 1 млрд. евро в плащания и 142,6 млрд. в ангажименти. Страните членки държат съответно на 134,8 млрд. и 141,8 млрд. От следващата седмица двете страни ще имат 21 дни за постигане на компромис по бюджета. Ако това се случи, той ще бъде гласуван през ноември.
Европейският бюджет се формира от вноските на страните членки, които съставляват над 80% от общия бюджет, и от собствени приходи от мита, налози от захарта, отчисления от ДДС и глоби.

Европейската комисия ще изчерпи средствата за извършване на плащания през ноември, освен ако Европарламентът не одобри допълнителен и коригиращ бюджет в размер на 2,7 милиарда евро тази седмица. Това заяви председателят на ЕП Мартин Шулц пред евродепутатите, съобщи пресслужбата на ЕП. Шулц съобщи, че е бил предупреден тази сутрин за предстоящия недостиг от председателя на Комисията Жозе Мануел Барозу. Ако Съветът отправи предложение за допълнителен бюджет навреме, бюджетната комисия ще може да го провери до днес и ако отговаря на очакванията, да го предложи за гласуване на пленарно заседание в сряда или четвъртък, посочи Шулц.


Източник: Офис на Ивайло Калфин в Европейския парламент, Пресслужба на Европейския парламент
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg