EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК с програма за здравето и потребителите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК с програма за здравето и потребителите

mail15:20 | 09.11.2011прегледи 360 коментарикоментари 0


Европейската комисия прие днес предложения за нови програми в областта на здравето и на потребителите. Целта на двете програми е гражданите на Европа да бъдат здрави, активни, информирани и способни да отстояват правата си и да допринасят за икономическия растеж, съобщи българската пресслужба на ЕК. Тези нови програми ще се изпълняват в периода 2014-2020 г. и ще разполагат съответно с бюджет от 446 млн. евро за програмата "Здраве за растеж" и 197 млн. евро за програма "Потребители". Вниманието на програмите ще бъде съсредоточено върху по-малък брой конкретни действия, които носят доказана добавена стойност за ЕС. Целта на програмата "Здраве за растеж" е да подкрепя и допълва работата на държавите членки за постигане на новаторски и устойчиви здравни системи; подобряване на достъпа на гражданите до по-висококачествено и
по-безопасно здравно обслужване; насърчаване на здравето и профилактика на заболяванията и защита на гражданите от трансгранични заплахи за здравето.

Програма "Потребители" ще подкрепя политиката на ЕС за потребителите през следващите години. Целта на програмата е на потребителите да бъде отредено централно място в единния пазар и да им бъдат предоставени условия пълноценно да участват на пазара и да се възползват от възможностите, които той предлага, по-специално чрез повишаване на безопасността на продуктите чрез ефективно
наблюдение на пазара; подобряване на информираността, грамотността на потребителите и осведомеността за техните права; укрепване правата на потребителите и повишаване на ефективността на средствата за защита, особено чрез алтернативно разрешаване на спорове; подобряване на зачитането на правата на потребителите зад граница.
Тези нови програми на ЕС се основават на съществуващите програми в областта на здравето и на потребителите, които предлагат ценни възможности за държавите членки да инвестират в тези две сфери. Сегашните програми ще се изпълняват до края на 2013 г. Новите програми "Здраве за растеж" и "Потребители" представляват част от финансовите приоритети на ЕС за периода 2014-2020 г. (Многогодишната финансова рамка на ЕС), които бяха представени от Европейската комисия през м. юни т.г.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg