EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК с пакет от мерки за конкурентоспособността

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК с пакет от мерки за конкурентоспособността

mail11:31 | 05.12.2016прегледи 1130 коментарикоментари 0


ЕК представи пакет от мерки, насочени към запазване на конкурентоспособността на ЕС в условията на прехода към чиста енергия, който променя облика на глобалните енергийни пазари, съобщи пресслужбата на ЕК .
Желанието на Комисията е ЕС да играе водеща роля в този преход, а не само да се адаптира към него. По тази причина ЕС пое ангажимент да намали до 2030 г. емисиите си на СО2 с поне 40 %, едновременно с модернизация на европейската икономика, създаване на нови работни места и стопански растеж за всички европейски граждани. Предложенията имат три основни цели: поставяне на енергийната ефективност на първо място, постигане на глобално лидерство в областта на енергията от възобновяеми източници и осигуряване на потребителите на справедливи сделки.
В бъдеще потребителите навсякъде в ЕС ще имат по-добър избор на доставки, достъп до надеждни инструменти за ценови сравнения и възможност сами да произвеждат и продават електроенергия. Увеличената прозрачност и по-добрата регулаторна уредба ще създадат възможности за гражданското общество да участва по-активно в енергийната система и да реагира на промени в цените. Пакетът съдържа и мерки, насочени към защита на най-уязвимите потребители.
Заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за Енергийния съюз, Марош Шефчович заяви: „Днешният пакет от документи ще даде тласък на прехода към чиста енергия посредством модернизация на нашата икономика. След като вече имаше през последните години водеща роля в дейностите в областта на климата, Европа сега дава пример чрез създаване на условия за свързани с устойчивото развитие работни места, стопански растеж и инвестиции. Днешните предложения се отнасят за всички сектори, имащи отношение към чистата енергия, включително, за да спомена само някои от тях: научните изследвания и иновации, уменията, сградите, промишлеността, цифровите технологии и финансите. Тези мерки ще осигурят на всички европейски потребители и стопански предприятия способи да реализират в най-голяма степен ползите от прехода към чиста енергия.“
Предложението е част от инициативата на ЕК за създаване на Енергиен съюз и предстои да бъде разгледано от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg