EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК с отсрочка за Дунав мост 2?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК с отсрочка за Дунав мост 2?

mail09:20 | 01.03.2010прегледи 1782 коментарикоментари 0


Европейската комисия (ЕК) има намерение да прояви гъвкавост по отношение на крайните срокове за програма ИСПА, е съобщил пред БНР говорителят на комисията по въпросите на регионалната политика Тон Ван Лиероп в отговор на въпрос изпълнима ли е молбата за удължаване на срока, която смятат да отправят заедно към Брюксел премиерите на България и Румъния, за да спасят еврофинансирането за Дунав мост 2.
България и Румъния приеха съвместна декларация, адресирана до ЕК, за удължаване срока на финансовия меморандум по ИСПА, чрез който се финансира голяма част от строителството на обекта.
Комисията може би ще удължи до 2011 и дори до 2012 г. сроковете за някои проекти по програма ИСПА, която изтича в края на тази година, обясни Ван Лиероп. С най-сериозни шансове да получат допълнително време за реализация са големите проекти, за които европейското финансиране надхвърля 100 млн. евро, е допълнил говорителят.
За българската част от моста е предвидено еврофинансиране от 70 млн. евро. Според експерти обаче сумата за целия мост, заедно с финансирането за Румъния, надхвърля 100 млн., и ако Европейската комисия приеме да го разглежда като един, съвместен проект, за него най-вероятно ще бъде дадена исканата отсрочка.
Българският премиер Бойко Борисов и неговият румънски колега Емил Бок са поставили на испанския консорциум FCC краен срок за изпълнението на проекта Дунав мост 2, стана ясно вчера. Строителните дейности по съоръжението трябва да приключат до 9 юни 2011 г. Според направена по-рано прогноза от Звеното за изграждане и управление на Дунав мост 2 оптимистичният вариант е мостът да е готов през юни 2011 година, а песимистичният - пет месеца по-късно. До момента са изпълнени около 40% от строителните дейности.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158