EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК с мерки срещу пазарните злоупотреби

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК с мерки срещу пазарните злоупотреби

mail16:20 | 20.10.2011прегледи 542 коментарикоментари 0


През последните години финансовите пазари все повече се глобализират, което стимулира разгръщането на нови технологии и платформи за търговия. Възникват обаче и нови начини за манипулиране на пазарите. Водена от стремежа си към увеличаване на стабилността и прозрачността на финансовите пазари, Европейската комисия днес прие предложение за регламент за злоупотребата с вътрешна информация и манипулирането на пазара (т.е. пазарната злоупотреба). Предложението на Еврокомисията цели да актуализира и укрепи действащата законодателна рамка, с което да гарантира лоялни пазарни отношения и защита на инвеститорите, както е предвидено в Директивата за пазарната злоупотреба. Синхронизирането на законодателството с развитието на пазара ще засили борбата срещу пазарните злоупотреби на фондовите борси и на свързаните с тях пазари на деривати, ще засили правомощията на регулаторните органи за разследване и санкциониране и ще намали административната тежест за малките и средните емитенти на ценни книжа, се отбелязва в съобщението на ЕК.
Според световните агенции част от новите мерки на Еврокомисията е и забраната на международните рейтингови агенции да определят кредитни рейтинги на европейските страни, които имат затруднения и най-вече на тези държави, които получават финансова помощ от Международния валутен фонд. Според дипломатически източник, цитиран от AFP и ИТАР-ТАСС, тази идея е част от пакета с предложенията на еврокомисаря за вътрешния пазар Мишел Барние за пълномощията на новата Европейска агенция по финансово регулиране. Цитиран в съобщението на Еврокомисията, Мишел Барние заявява: "Пазарната злоупотреба не е безобидно нарушение. Злоупотребата с вътрешна информация и манипулирането на пазара водят до изкривяване на пазарните цени, което подкопава доверието на инвеститорите и лоялността на пазарните отношения. Като разширяват и укрепват нашата законодателна рамка и увеличават правомощията и санкциите, днешните предложения ще предоставят на регулаторните органи инструментите за поддържане на прозрачността на пазара." Целта е правилата на ЕС да се приспособят към новите
реалности на пазара, като обсегът им се разшири така, че да включат нови технологии и финансови инструменти, търгувани само върху нови платформи и извънборсово, които все още не са обхванати от законодателството. В предложението се уточнява, че се забраняват пазарните злоупотреби както на фондовите борси, така и на свързаните с тях пазари на деривати, и се утвърждава сътрудничеството между регулаторите на финансовите и фондовите пазари. То включва редица мерки, чрез които да се осигури достъп на регулаторните органи до информацията, необходима им за разкриване и наказване на пазарните злоупотреби. Тъй като санкциите, които могат да се налагат понастоящем, често нямат възпиращ ефект, с предложението се въвежда по-стриктно и по-широко съгласуване на санкциите, включително евентуални наказателни санкции, които са предмет на отделно допълващо предложение. В отговор на загрижеността, че разходите, свързани с изпълнението на изискванията на законодателството на ЕС, издигат бариера пред достъпа до финансови пазари за малките и средните емитенти на ценни книжа, в някои отношения правилата се приспособяват към малките и средните емитенти.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg