EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК разследва „Икеа“ за укриване на данъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК разследва „Икеа“ за укриване на данъци

mail07:36 | 19.12.2017прегледи 13203 коментарикоментари 0


ЕК разследва „Икеа“ за данъците по сделки на шведския мебелен гигант в Холандия, което е поредната стъпка на Брюксел срещу данъчните афери на мултинационалните компании. С разследването Европейската комисия ще получи задълбочен поглед върху начина, по който „Икеа“ изглежда е използвала холандско дъщерно дружество, за да намали данъчната си сметка за приходите от магазините си по целия свят.

Случаят е най-амбициозното досега действие от страна на Брюксел срещу многонационална компания от Европа и дойде след подобни случаи срещу американските гигантиApple, Amazon и McDonald's. Всички те бяха поставени под наблюдение след вълните от разкрития като например в "Досиетата от Рая" които обърнаха внимание на това как мултинационалните компании и свръхбогатите по света използват законни средства за избягване на плащането на данъци. "Всички компании, големи или малки, многонационални или не, трябва да плащат справедливия си дял от данъка", заяви в изявление комисарят по антитръстовите правила на ЕС Маргрете Вестагер.

"Държавите-членки не могат да позволят на избраните компании да плащат по-малко данъци, като им позволяват изкуствено да прехвърлят печалбите си другаде", каза тя. Комисарят не спомена числа при последните си твърдения срещу „Икеа“, но в доклад на Зелената партия в Европейския парламент от миналата година беше съобщено, че „Икеа“ е избегнала плащането на 1 млрд. евро като данъци в ЕС между 2009 г. и 2014 г.

Частна от своето основаване през 1943 г., „ИКЕА“ има сложна корпоративна структура и се управлява от различни фондации, което й позволява да се освободи от високите данъци в Швеция. Разследването на Еврокомисията е по отношение на две споразумения, договорени между Холандия и „Интер Икеа“, холандският клон на компанията, според които подразделението на шведския гигант в Страната на лалетата получава франчайзови плащания от магазините на „Икеа“ по света. По силата на първото данъчно решение между 2006 г. и 2011 г. Холандия разрешава на „Интер Икеа“ да заплати солидна лицензионна такса на друго звено на "Икеа" в Люксембург, като по този начин прехвърли приходите си в юрисдикция, в която не са данъчно обложени.

През 2011 г., след като Брюксел принуди Люксембург да промени закона, „Интер Икеа“ организира второ решение с Нидерландия, като този път включваше комплексен договор за заем с подразделението на "Икеа" в Лихтенщайн и отново шведската компания успешно прехвърли облагаемите приходи под ниската данъчна юрисдикция./АФП

 


Тагове: Икеа, ЕК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4153