EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК разреши модернизация с квоти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК разреши модернизация с квоти

mail17:00 | 10.12.2013прегледи 609 коментарикоментари 0


ЕК заключи, че плановете на България за безплатно предоставяне на квоти за търговия с въглеродни емисии на стойност 945 милиона евро за модернизиране на електроенергийния сектор са в съответствие с правилата на ЕС за държавната помощ. Комисията установява, че средствата, предоставени по този начин, ще се използват за модернизиране на производствената инфраструктура, за разнообразяване на енергийния микс или за изграждане на нови инсталации.
Това ще допринесе за отварянето на енергийните пазари, за намаляване на емисиите на парникови газове и за повишаване на сигурността на доставките в съответствие с целите на ЕС, без неоснователно да се нарушава конкуренцията на вътрешния пазар, се посочва в съобщението на ЕК. Цитиран е еврокомисарят по политиката в областта на конкуренцията Хоакин Алмуния, според когото инвестициите ще позволят на нашата страна да разнообрази своите източници за производство на електроенергия и да допринесе за разширяването на националните енергийни пазари. Пазарната стойност на безплатните квоти за емисии, включени в плана на България, е 945 милиона евро. Проектите, които ще бъдат подпомогнати с безплатните квоти, са били избрани в открита покана за проекти на основата на обективни, прозрачни и общи критерии, отбелязва ЕК. Всички отговарящи на условията проекти, представени от операторите, са били включени в българския план (401 инвестиции). Операторите, които не използват (всички) безплатни квоти, ще прехвърлят съответната стойност на неизползваните квоти в специален фонд, от който ще се финансират инвестициите за подобряване на инфраструктурата (преносните и разпределителните мрежи за газ и електроенергия),
както и за екологично чисти технологии. Националният план предвижда закриване на някои нискоефикасни топлоелектрически централи, захранвани с въглища, увеличаване на производството на енергия с ниски емисии от природен газ и от възобновяеми
източници, както и по-разнообразен енергиен микс.
През 2011 г. пазарният дял на заварения производител на електроенергия - Българския енергиен холдинг (БЕХ), е около 59,6 на сто и не се очаква да нарасне в резултат на прилагането на плана. Според прогнозата той би трябвало да спадне на 52,8 на сто до 2020 година. Това ще позволи на нови участници да навлязат на пазара, главно в областта на възобновяемите енергийни източници. Изпълнението на националния план има слабо отражение върху пазарната позиция на БЕХ, тъй като само 25 процента от неговите мощности са за производство на електроенергия от въглища, отговарящо на условията за получаване на безплатни квоти, допълва Комисията. Повечето безплатни квоти, предвидени за БЕХ, се използват извън сектора за производство на електроенергия за подобряване на условията за регулиране на мрежата и за повишаване на сигурността на доставките в електроенергийната система и в мрежата за снабдяване с газ.
Следователно не се очаква изпълнението на плана да доведе до допълнителна пазарна концентрация, се пояснява в съобщението. Поради това ЕК заключава, че мярката е в съответствие с Договора за ЕС, който разрешава предоставянето на помощ за развиване на определени икономически дейности, при условие че това не води до неблагоприятни последици върху условията на търговия, както и в съответствие с насоките на ЕК за системата за търговия с квоти за емисии. Допълва се, че България е представила своя национален инвестиционен план през септември 2011 година. През юли 2012 година ЕК установи, че квотите за въглеродни емисии, предоставяни от България, отговарят на изискванията на директивата на ЕС за системата за търговия с емисии. Днешното решение е допълнение към това, като посочва, че мерките за обществено финансиране, включени в плана, не нарушават конкуренцията на вътрешния пазар.

Източник:БТА

 


Тагове: квоти, ЕК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg