EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК развива схеми за мляко и плодове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК развива схеми за мляко и плодове

mail16:00 | 05.02.2014прегледи 788 коментарикоментари 0


ЕК предложи две училищни схеми - за предлагане на плодове и за предлагане на мляко - да бъдат обединени. В условията на спадащо потребление на тези продукти сред децата, целта е да се стимулира по-правилно хранене и да се допринесе за борбата със затлъстяването, съобщи пресцентърът на ЕК.
Новата схема ще действа по силата на съвместна правна и финансова рамка, което ще повиши ефективността на административните изисквания, действащи в двете сега съществуващи схеми. Наличието на единна рамка се очаква да доведе до намаляване на управленската и организационна тежест за националните органи, училищата и доставчиците, както и да повиши ефективността на схемата. Участието в схемата ще бъде доброволно за страните от ЕС, като те ще могат и да избират продуктите, които искат да бъдат предлагани в училищата. В бъджета на ЕС до 2020 г. се предвижда новата схема да разполага с бюджет от 230 млн. евро на учебна година (150 млн. евро за плодове и зеленчуци, и 80 млн. евро за мляко). За сравнение бюджетът по двете програми за 2014 г. е 197 млн. евро.
Схемата за предлагане на мляко в училищата бе създадена през 1977 г., а схемата за предлагане на плодове в училищата - през 2009 година. От двете програми се възползват близо 30 млн. деца годишно. В повечето страни потреблението на плодове и зеленчуци от децата намалява и остава под препоръчителния дневен прием. Консумацията на прясно мляко също спада, като децата все повече се хранят със силно преработени продукти. Наднорменото тегло и затлъстяването са истински опасности - по оценки на Световната  здравна организация през 2010 г. около 1/3 от децата на възраст от 6 до 9 години в ЕС са страдали от наднормено тегло или затлъстяване. Оценките за 2008 г. бяха, че 1/4 от децата страдат от подобни проблеми.

 


Тагове: мляко, плодове, ЕК
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg