EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК пусна нови видове ГМО царевица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК пусна нови видове ГМО царевица

mail09:00 | 29.07.2010прегледи 1508 коментарикоментари 0


Европейската комисия одобри вноса на пет нови вида генно модифицирана царевица, след като страните членки не успяха да се споразумеят по въпроса, предаде ДПА.
Някои държави от ЕС гледат на генно модифицираните храни като на голяма търговска възможност, но според други те представляват опасност за здравето и околната среда.
Европейската комисия разреши петте вида царевица да бъдат използвани за храна и фураж, да се внасят и обработват, но не и да се отглеждат на територията на ЕС, се посочва в съобщение на евроинституцията.
След консултация с учени през 2009 година Комисията предложи страните членки да разрешат пускането на петте вида царевица на европейския пазар, припомня ДПА.
Те обаче не успяха да постигнат съгласие по въпроса.Еврокомисията нямаше избор и според правилата на ЕС трябваше да одобри вноса на тези видове царевица, каза говорителят на институцията по въпросите на земеделието Майкъл Ман.
Разрешението важи за следващите 10 години.Всяка компания, която използва тези видове царевица, ще трябва да отбелязва на етикетите си, че продукцията й съдържа генно модифицирани организми.
Еврейската комисия поднови също така разрешението за внос на генно модифицираната царевица  Bt11 за още десет години.  


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1071