EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕК проучва нарушения с ВЕЦ в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК проучва нарушения с ВЕЦ в България

mail16:05 | 20.06.2017прегледи 965 коментарикоментари 0


ЕК стартира пилотна процедура във връзка с нарушения при малките водноелектрически централи (ВЕЦ) по българските реки. Комисията уведоми WWF България, че вследствие на жалба, подадена от организацията, е взето решение за започване на пилотна процедура. София има срок от десет седмици да предостави информация на Брюксел, след което отговорите на българската страна ще бъдат анализирани. В случай че те са неудовлетворителни, Комисията е възможно да открие наказателна процедура срещу страната.

Пилотната процедура е задействана вследствие на две отделни жалби, които са обединени от Комисията. Първата е внесена от риболовен клуб „Балканка“, Българско дружество за защита на птиците, Българско каяк общество и др. а втората – от WWF България, Сдружение за дива природа „Балкани“ и рибарско сдружение „Балканка“ – Благоевград.

Според жалбоподателите липсата на адекватен контрол върху ВЕЦ нарушава три евродирективи – за стратегическата екологична оценка, за хабитатите, както и рамковата директива за водите.

Нарушенията са свързани с режима на издаване на разрешителни в противоречие с плановете за управление на речните басейни и екологичните оценки към тях, с липсата на контрол от страна на държавата и с факта, че не се оценява комулативният ефект – всяка централа се оценява сама за себе си, без да се отчита ефектът, който централите по една река оказват заедно върху екосистемата.

Увреждането на реките има изключително негативно въздействие не само върху природата, но и върху местните общности и хората, чиито занимания или интереси са свързани с водата, например рибари и каякари.
Примерите, залегнали в основата на жалбите, са събрани посредством платформата dams.reki.bg, целяща заснемането и описването на реалния ефект върху околната среда, оказван от съществуващите водноелектрически централи. Всеки гражданин е поканен да изпрати снимков и видеоматериал, който след преценка бива публикуван.


Тагове: ВЕЦ, ЕК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg