EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК проучва защо Турция пречи на БГ превозвачи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК проучва защо Турция пречи на БГ превозвачи

mail09:30 | 25.11.2013прегледи 574 коментарикоментари 0


ЕК ще потърси информация от турските власти във връзка с проблемите, които срещат автомобилните превозвачи при превозите между ЕС и Турция, съобщи пресслужбата на ЕНП. Това става ясно от получен писмен отговор на отправено през октомври запитване от българския евродепутат Преслав Борисов от Групата на ЕНП (ГЕРБ) до еврокомисаря по транспорта Сийм Калас относно санкции на турските власти срещу български и други европейски превозвачи.
В отговора се посочва, че правилното прилагане на разпоредбите на Европейската конференция на министрите на транспорта и на договореностите на Международния форум за транспорта (ITF) е отговорност на подписващите страни. Сийм Калас подчертава, че до евентуалното бъдещо сключване на споразумение между ЕС и Турция в областта на автомобилния транспорт, отношенията между държавите-членки на ЕС и турската държава в областта на автомобилните превози ще продължат да се уреждат чрез двустранни или многостранни споразумения.
Въпреки това Европейската комисия вижда основание за проверка на въведените от турските власти мерки в съответствие с изразеното становище на Преслав Борисов, че те водят не само до смущения в транспорта, но и възпрепятстват търговията между Турция и ЕС. Поради това Комисията заявява, че ще потърси информация по този въпрос от турските власти, за да се гарантира, че разпоредбите на митническия съюз между ЕС и Турция са спазени.

Повод за запитването на българския евродепутат беше въведената от турското правителство на 1 септември 2013 г. Такса от 3000 евро при извършване на превози с "несъответстващи" разрешителни и зачестилите оплаквания от български превозвачи, че товарните им автомобили биват задържани от турските митнически органи в нарушение на международните договорености и възприети практики. "Тези събития са част от една тревожна тенденция през последните години за ограничаване на достъпа на автомобилните превозвачи от ЕС и особено от България до турския пазар на товарни превози. Ескалиращите през последните години проблеми не само възпрепятстват търговията между Турция и ЕС, но водят и до тежки загуби за автомобилните превозвачи," коментира Преслав Борисов.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg