EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК проверява цените в енергетиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК проверява цените в енергетиката

mail13:45 | 28.03.2013прегледи 603 коментарикоментари 0


Веднага след като свършат великденските празници, специалисти от европейските главни дирекции „Енергетика” и „Конкурентоспсобност” ще бъдат изпратени в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и в държавния регулатор за оценка на системата. Това каза вицепремиерът Екатерина Захариева, по повод срещата си с комисаря по регионално развитие Йоханес Хаан.
Министърът на икономиката Асен Василев допълни, че в края на април ще има последваща среща с двамата комисари – Хаан и Йотингер, на която Захариева и Василев ще обсъдят първите резултати от тези анализи и какви краткосрочни и средносрочни мерки трябва да бъдат взети, за да се стабилизира ситуацията в енергетиката.
Той посочи, че България е поканена да участва и на неформалната среща на министрите на енергетиката в Дъблин в края на април.

Обсъдена е много важната тема, която даде положителен резултат във ръзка с една от основните задачи пред служебния кабинет, а именно – създаване на програма, която е дългосрочна, която е интегрирана, която е милиардна, във връзка с енергийната ефективност, обясни Захариева.
Въпреки осигуряването на 50% безвъзмездна помощ от Европейския съюз, този програмен период среща известни затруднения предвид финансовото състояние на хората в България и предвид наистина продължаващата дълго икономическа криза, каза Захариева.
„Срещнах голямо разбиране и се договорихме още в рамките на този програмен период да се опитаме да повишим размерът на безвъзмездната финансова помощ. Аз получих уверение от тяхн а страна, че ще получа пълната им подкрепа, когато в рамките на съвсем кратък срок поискаме това”, каза Захариева по отношение на срещата си с Йоханес Хаан.
Според нея - това е една от мерките, които ще създадат много работни места. „Сами знаете, че от около 50 000 нови безработни, данните показват, че около 100 000 от тях са от стрпоителния бизнес и то свързани с малките и средни строителни компании”, каза Захариева. Точно за такива тази програма ще осигури работни места, обясни тя.
Премиерът Марин Райков заяви, че е поискано съдействие от Генерална дирекция "Енергетика" и Генерална дирекция "Конкурентноспособност" за задълбочен преглед на цялата верига на ценообразуване в енергетиката и също така - на някои основни договори. Тези договори, със своето взаимоотношение, създават специфична ситуация, носеща до голяма степен отговорността за сътресенията в ценообразуването./агенция Фокус

 

 

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163