EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК предупреди 5 страни + Италия за бюджетите им

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК предупреди 5 страни + Италия за бюджетите им

mail18:05 | 23.10.2018прегледи 1104 коментарикоментари 0


Предизвикалият множество спорове италиански проектобюджет, който изплаши финансовите пазари и бе критикуван от ЕС, се подкрепя от мнозинството италиански гласоподаватели, сочи публикувано проучване, цитирано от ДПА. Около 59% от италианците подкрепят бюджетните планове на правителството за 2019 година, предвиждащи съществено повишаване на дефицита. Това сочи анкетата на Ипсос, публикувана от в."Кориере дела сера". Шефът на Ипсос Италия Нандо Паньончели посочи, че е установил, че според 55 % от италианците е необходим по-висок държавен дълг, за да бъде стимулирана икономиката. Правителството, съставено от движение "Пет звезди" и партия "Лига", планира да повиши бюджетния дефицит до 2,4% от БВП спрямо 0,8%, както пое ангажимент предходното правителство. Това обезпокои Брюксел и инвеститорите, тъй като италианското дългово равнище е сред най-високите в света, достигайки над 130% от БВП.

Лидерът на движение "Пет звезди" и италиански вицепремиер Луиджи Ди Майо изключи възможността да бъде променен заложеният бюджетен дефицит, въпреки че международната рейтингова агенция Мудис (Moody's) понижи кредитния рейтинг на Италия. Джанкарло Джорджети от партия "Лига", който е държавен заместник-секретар към министерския съвет, посочи в интервю за вестник "Месаджеро", че бюджетният дефицит от 2,4% е "максималният таван", намеквайки, че може да бъде понижен. Не може непрекъснато да натискаме газта. Ако видим завой, трябва да намалим и да сменим предавката, а след това отново да ускорим, коментира Джорджети. Той подчерта, че Италия не трябва да пренебрегва проблемите за банките, предизвикани от повишаването на лихвите по държавните облигации на страната, допълва Ройтерс.

ЕК предупреди Франция, Испания, Белгия, Португалия и Словения, че проектобюджетите им за 2019 година не отговарят не препоръките за намаляване на дългосрочните дефицити, Париж обаче омаловажи критиките, предаде Ройтерс. В рамките на правомощията си да следи бюджетната дисциплина в еврозоната и да предотвратява кризи, застрашаващи единната европейска валута, Европейската комисия изпрати писма до петте страни, в които посочва, че те не намаляват структурните си дефицити, колкото е било договорено.В писмо до френското финансово министерство Комисията пише: "Предварителната оценка на Комисията сочи, че пътят на развитие на Франция не отговаря на темпото на намаляване на дълга през 2019 година," като се имат предвид правилата в еврозоната. ЕК призова Париж да даде разяснения по бюджета си до 22 октомври.

Като цяло Комисията не е доволна, че петте страни не намаляват структурните си дефицити с до 0,6% от БВП, а си определят по-ниски цели за намаляване с около 0,2 % от БВП.Френското финансово министерство посочи обаче в изявление, че има само малко разминаване с оценката на Комисията за френския структурен дефицит за 2019 година.

Отправените забележки към петте страни са меки на фона на подобно писмо до Италия, в което Брюксел отправи предупреждение към Рим за значителното увеличение на структурния дефицит. Тази първа процедурна стъпка може да бъде последвана от това Брюксел да отхвърли бюджета и да глоби Италия.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990