EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК предлага е-шофьорски книжни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК предлага е-шофьорски книжни

mail07:35 | 10.03.2023прегледи 819 коментарикоментари 0


ЕК предложи в ЕС да бъдат въведени електронни шофьорски книжки. Предложението е свързано с целите да се постигне по-добър обмен на данните, свързани с безопасността на пътя и извършените в чужбина нарушения да не остават ненаказани. Комисията предлага водач, лишен от право на управление на моторно превозно средство в една страна от ЕС, да не може повече да шофира и в останалите европейски държави.

"Запазва се възможността водачите да поискат издаването на свидетелство за правоуправление на пластмасова пластика", уточни на пресконференция еврокомисарят по транспорта Адина Валян. Тя допълни, че се предлага също шофьорски изпити да се полагат при навършването на 17 години.

Запазва се изискването за навършване на 18 години за придобиването на право на управление на моторно превозно средство. Предвижда се изпитателен срок от поне две години за начинаещите водачи след успешното преминаване на изпита, както и правило за пълна забрана за управление в нетрезво състояние. Валян уточни, че засега едва 60 на сто от глобите, наложени за нарушения на пътя в чужбина, се плащат.

Миналата година жертвите на пътя в ЕС са били над 20 000, като повечето от загиналите са пешеходци, колоездачи и водачи на мотоциклети. Предложенията ще бъдат разгледани от Европейския парламент и Съвета на ЕС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046