EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК: Помощта за Alitalia е незаконна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК: Помощта за Alitalia е незаконна

mail18:50 | 13.09.2021прегледи 641 коментарикоментари 0


Европейската комисия реши, че двата отпуснати държавни заема в размер на 900 млн.на "Алиталия" през 2017 година, са незаконни според правилата на ЕС за държавна помощ. В резултат въздушният превозвач трябва да ги върне с лихвите.

Изпълнителният заместник-председател на Комисията Маргрете Вестагер заяви, че това трябва да стане, за да се възстанови равноправието в авиационната индустрия на ЕС.

"Алиталия" има финансови затруднения от 2008 годдина. През 2017 г. превозвачът отчаяно се нуждаеше от средства, но загуби достъпа си до кредитните пазари заради натрупаните проблеми. За да го задържи на повърхността, италианското правителство отпусна два кредита - от 600 милиона и 300 млн. евро.

Същевременно авиокомпанията влезе в специална процедура по фалит. ЕК започна разследване на предоставените кредити.

"Задълбоченото разследване показа, първо, че кредитите се равняват на държавна помощ за "Алиталия". Второ, те са незаконна държавна помощ според правилата в тази сфера", изтъкна Вестагер.

Двата кредита дали на авиокомпанията несправедливо предимство пред конкурентите й по вътрешни, европейски и световни маршрути.

Министерството на икономиката на Италия обяви през юли, че от 15 октомври ще заработи нова авиокомпания, която ще замени "Алиталия". Очаква се последните полети на стария превозвач да продължат до тогава. Новата компания ще се казва ИТА ("Италия траспорто аерео".)

ИТА няма да бъде възприемана като икономически наследник на "Алиталия", допълни Маргрете Вестагер. Предоставените на тази компания 1,35 милиарда евро капитал отговарят на пазарните условия и не представляват незаконна държавна помощ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg