EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК подготвя удостоверение за Covid 19

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК подготвя удостоверение за Covid 19

mail14:50 | 17.03.2021прегледи 1368 коментарикоментари 0


Европейската комисия представи законодателно предложение за въвеждане на удостоверение за преболедувалите ковид и ваксинираните срещу новата болест. Комисията призовава Съвета на ЕС и Европейския парламент да одобрят законопроекта до лятото.
ЕК предлага

удостоверението да бъде безплатно, електронно, с възможност да се разпечата, и да съдържа данни за ваксинираните, преболедувалите и изследваните за ковид по метода PCR или с бърз антигенен тест.

Предвижда се всички ваксинирани, независимо с какъв препарат, да получават удостоверение, а държавите от ЕС да имат свободата на решение дали да осигуряват облекчения за ваксинираните с препарати, за които няма европейско одобрение.

Целта на комисията е в следващите месеци удостоверенията да послужат за улесняване на пътуванията в ЕС, без притежаването на такъв документ да бъде предварително условие за пътуване. Предвижда се държавите сами да определят какви ограничения да отпадат за притежателите на удостоверение - например да не бъдат подлагани на изследване или карантина. Ако държавите решат да запазят ограниченията за всички, ще трябва да съобщят и обяснят решението си на останалите страни в ЕС и на ЕК.

Удостоверенията ще бъдат издавани на езика на държавата, която ги изготвя, и на английски език. Те ще съдържат QR-код за проверка в система, поддържана от комисията. Използването на новите документи се предлага да бъде прекратено с решение на Световната здравна организация, с което се обявява край на извънредната епидемична обстановка. Удостоверения ще могат да издават и проверяват също Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. ЕК допълва, че до лятото ще предложи насоки за безопасност в областта на туризма.

„Дигиталният зелен сертификат" ще е доказателство, че притежателят му е ваксиниран, има отрицателен резултат от PCR тест или се възстановява от Covid-19. Комисията ще създаде портал, за да може всички сертификати да бъдат проверявани в ЕС и в подкрепа на страните-членки за техническото им приложение.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен описа предложения документ като "общ път към постепенно, безопасно и трайно отваряне наново“, тъй като той ще докаже дали гражданин на ЕС или член на семейството му е бил ваксиниран, тестван или възстановен от коронавирус. Фон дер Лайен също така подчерта, че сертификатът ще бъде приет от всички членове на блока и "ще помогне за възстановяване на свободата на пътуване".

ЕС ще изготви списък на чуждите държави, чиито удостоверения за преболедували или ваксинирани срещу ковид ще бъдат признавани автоматично. Това съобщиха европейски служители, запознати с бъдещите намерения, свързани с предложените от Европейската комисия днес нови документи за улеснено пътуване.
Те уточниха, че за преболедувалите се предвижда удостоверенията да важат 180 дни, а след това ще трябва да бъдат подновявани. Този срок подлежи на промяна, ако науката докаже, че придобитата естествена защита срещу новата болест трае по-дълго. Ако учените установят, че защитата от ваксините също е временна, може също да се наложи подновяване на удостоверението.
Предвижда се ЕС да вложи в новата електронна система за проверка на удостоверенията 50 милиона евро. През май системата може да бъде готова и държавите да се свържат към нея през юни. Дотогава се очаква законопроектът на комисията да бъде приет, за което ще бъде нужно одобрение от Европейския парламент и от квалифицирано мнозинство в Съвета на ЕС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg