EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК: По-строги правила за креозота от 2013 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК: По-строги правила за креозота от 2013 г.

mail15:30 | 26.07.2011прегледи 370 коментарикоментари 0


В резултат на затягането на правилата на Европейската комисия от 1 май 2013 г. ще влязат в сила строги ограничения върху използването за промишлени цели на креозота - токсичен химикал, известен с употребата си върху дървени траверси за железопътни линии и електрически стълбове и в направата на огради, съобщи за БТА врокомисията.
Креозотът, който е канцерогенно вещество, не може повече да бъде пускан на пазара на ЕС, освен ако някое дружество не получи изрично разрешение за това. Употребата на креозот от обикновените потребители е забранена от 2003 година. Новото решение на Комисията променя Директивата за биоцидите и е резултат от направена оценка на риска от въздействието на креозота върху човешкото здраве и околната среда. Креозотът е канцероген на много равнища и има значителни рискове за околната среда, когато дървен материал, обработен с креозот, влезе в пряк допир с почвите или водите.
Комисарят по околната среда Янез Поточник заяви: "Днешното решение ще допринесе за създаването на по-безопасна среда за всички ни. Креозотът ще продължи да бъде използван за някои цели, но бъдещите ограничения ще гарантират, че безопасността е приоритет във всеки един контекст. Промишлеността ще трябва да положи повече усилия за намиране на работещи алтернативи, които са по-безвредни за околната среда", се посочва в съобщението на Еврокомисията.
Креозотът се използва за промишлена превантивна обработка на дървен материал повече от сто години, но неговата токсичност поражда все по-нарастващо езпокойство. Той е сложна смес от стотици отделни съединения, включително би- и полициклични ароматни въглеводороди (PAHs), които са много вредни за околната среда и представляват неприемлив риск за бъдещите поколения. Обработените с креозот дървени траверси все още се използват широко от железопътните компании, най-вече в селските райони или на трудно достъпни места. Добре познати са и дървените стълбове, използвани за разпределение на електроенергия или за свързване на далекосъобщителни кабели. Голям пазар за обработения с креозот дървен материал са и оградните съоръжения за селскостопански и промишлени цели. Анализите на жизнения цикъл показват, че за някои приложения няма подходящи заместители на креозота. Ето защо държавите членки могат да разрешават пускането му на пазара за ясно определени приложения, за които няма по-безопасни за околната среда алтернативи. В такива случаи ще се прилагат стриктни условия, включително мерки за предпазване на работещите от излагане на вредното въздействие на креозота при боравене с обработен дървен материал. Консултацията със заинтересованите страни, които бяха част от процеса на вземане на решение, показа, че има значителни социално-икономически ползи от употребата на креозота в някои видове приложения.

Следващи стъпки
Най-късно до 30 април 2012 г. държавите членки трябва да приемат и публикуват национални закони, които да се придържат към новото законодателство. То ще се прилага от 1 май 2013 година.

Контекст
От техническа гледна точка днешната мярка представлява изменение на Директивата за биоцидите, с което креозотът бива добавен в приложение 1 към нея, съдържащо списъка на активните вещества и изискванията спрямо тях, одобрени на ниво Общност за включване в биоциди. Директивата за биоцидите има за цел хармонизиране на европейския пазар на биоциди и техните активни вещества, за да се осигури високо равнище на закрила за хората, животните и околната среда.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg